Зелените: Правителство подари 650 дка на „Юлен”
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Август 2014 09:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зелените: Правителство подари 650 дка на „Юлен”

/КРОСС/ В словесна схватка влязоха председателят на партия „Зелените" Борислав Сандов и Филип Цанов, шеф на бранещата интересите на концесионерите организация „Природа за хората и регионите". Поводът за сутрешния им скандал в ефира на bTV бе решението на правителството в навечерието на оттеглянето му, според което концесионерът на ски зоната в Банско „Юлен" получава допълнително 650 декара от Национален парк „Пирин".

Според експертиза на БОРКОР за концесиите в България, според доклад на Сметната палата и потвърдено от екоминистъра в правителството на ГЕРБ Нона Караджова - концесионерът е използвал именно 650 декара в повече. Тези факти Сандов посочи, за да заяви, че правителството на Пламен Орешарски е замазало едно драстично нарушение за милиони и е легализирало един проблем.

„Когато имаш един доказан крадец от компетентните си органи, вместо да го санкционираш, му правиш подарък. Това е един изключително лош сигнал за целия бизнес в България. Ако си честен - търпиш санкции, ако си грешен - отиваш, говориш с някого, и ти оправя проблема", възмути се Сандов.

Сред това Филип Цанов обясни, че четири правителства се занимават с казуса около концесията. „Десет проверки в ски зоната, четири включително на прокуратурата. 58 дела заведени, от тея зелените, срещу ски зоната в продължение на 10 -11 години, и нито едно спечелено. Сигнали до Брюксел - нито един удовлетворен. Понеже остарях последните години, съм станал много подозрителен и се чудя що тези хора го правят това нещо", заяви Цанов, който определи твърденията на Сандов като „глупости на търкалета".

Според Цанов концесията не е нарушена, журналистите не разбират за какво става въпрос, а Сандов си води предизборна кампания.