Асланов: Демокрацията в България е обезличена и лишена от смисъл
Секция: ПОЛИТИКА
01 Август 2014 19:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Асланов: Демокрацията в България е обезличена и лишена от смисъл

/КРОСС/ "На 24 май никой не очакваше едно нещо, никой не очакваше този срив на гласуването в ляво, този отказ на левите избиратели да подкрепят БСП. Това беше събитието, което предизвика турболенции между коалиционните партньори. Това беше основното, ДПС се оказа в ужасен дискомфорт. ДПС осъзна, че нейният коалиционен партньор не е надеждна опора. В края на мандата го намери." Това заяви социологът Юрий Асланов в студиот на "Още от деня" по БНТ.

"Прогноза за Михаил Миков не мога да дам, но той може да разчита на моята лична подкрепа, ако стъпи на платформа за промяна и на обновление. Аз бях застъпник на идеята за промяна, независимо дали жена или мъж", смята Асланов.

"Не мога да вещая резултат за изборите. Има ясно изразена динамика, но тя е под повърхността, но тя ще се засили, от момента когато има поредица от събития. Август месец ще допринесе за някакви размествания. Нищо не бива да се изключва като възможност. В момента еднопартиен кабинет не е в силата на една партия да изведе от кризата. Партиите в момента имат ресурс да направят това, но въпроса е дали го желаят", категоричен е той.

"Демокрацията в България е обезличена, лишена от смисъл. Все по-малко хора виждат това нещо. За социологията, в момента какъвто и въпрос е да зададем, обяснението на хората е за политическа корупция. Хората не вярват на всичко, което произтича от институциите. В обществото наблюдаваме симптоми на разграждане на социалните мрежи, чувството за общност и съпричастност на хората. Всеки гради някакви индивидуални стратегии за оцеляване, и нито една не включва колективното цяло. Необходимо е много широко национално съгласие. Бойко Борисов неочаквано започна да говори за национално съгласие. Хората не вярват на политическите лидери, няма да им повярват, ако те седнат и се договорят помежду си. За всичко има време, ако има воля", завърши социологът Юрий Асланов.