Все повече българи избират лечение в чужбина
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Август 2014 20:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Все повече българи избират лечение в чужбина

/КРОСС/ През последните шест месеца българите, предпочели да се лекуват в чужбина, са се увеличили три пъти. Според лекарите това се дължи на некачествени медицински услуги у нас.

Като безхаберие определят случващото се в здравеопазването и в болницата в Хасково. Въпреки че засега лечебното заведение удържа фронта, това вероятно ще продължи само до края на този месец - после фирмите може да спрат доставките на лекарства и консумативи, съобщава Нова телевизия.

Болницата има да получава от Здравната каса около 600 000 лева, така наречените надлимитни пари, за май и юни. Средствата за април бяха платени след стачка. По думите на зам.-директора на болницата д-р Марин Запрянов от липсата на тези пари страда най-много здравето на пациентите.

А според председателя на Софийската лекарска колегия проф. Милан Миланов системата е сбъркана в зародиш: „Няма държавническо решение какъв процент от националния брутен вътрешен продукт трябва да бъде отделен за здраве. А това са минимум 6%. В момента имаме 4".