Гражданската авиация у нас - 234 самолета и 30 хеликоптера
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Август 2014 20:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гражданската авиация у нас - 234 самолета и 30 хеликоптера

/КРОСС/ 234 самолета и 30 хеликоптера - това представлява в момента гражданската авиация на България, съобщава в. „Преса", позовавайки се на Главна дирекция „Гражданска възду­хоплавателна администрация" (ГВА).

Най-многоброен е селскостопанският аерофлот - 111. Следва групата за превоз на пасажери, товари и поща - 65 броя. Тук влизат класическите пътнически самолети, както и бизнес джетовете, притежавани от заможни бизнесмени.

Под родния флаг порят небето 18 еърбъса спрямо 4 боинга. По данни на Евростат у нас все още няма пътнически самолет от свръхтежка категория, който може да превозва над 251 пътници. А бизнес джетовете към 1 януари 2013 г. са 17.

У нас са регистрирани и 58 машини за обучение и спорт. Картинката се допълва от 26 самолета, които се ползват за геоложки, географски и други изследвания, както и за фото­графиране. Има и два хеликоптера за спешна помощ.
В последните години няма сериозни промени в броя на регистрираните въздухоплавателни средства и те са малко над 250. Военните самолети и хеликоптери на страната, които са годни за полет, са около 45.

Авиационният парк обаче е застарял по подобие на автомобилния. Най-голяма е групата на самолетите и хеликоптерите, произведени преди повече от 20 години - 76 броя. На достолепна възраст между 16 и 20 г. са 65 въздухоплавателни средства, а други 51 са между 11 и 15 г. Във въздушната ни армада има едва 12 самолета и хеликоптера, произведени в последните 5 години.