Българите планират почивката си в последния момент, за което плащат повече
Секция: Туризъм
01 Август 2014 20:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българите планират почивката си в последния момент, за което плащат повече

/КРОСС/ Летищата в България продължават да посрещат все повече пътници. Само през миналата година у нас са обслужени над 7 млн. души. Расте и броят на българите, които пътуват в чужбина. По данни на Националния статистически институт, само през юни българите излезли зад граница са с близо 8 на сто повече в сравнение с миналата година.

Почивката е най-очакваното време от годината. Много от българите обаче, трудно успяват да резервират навреме така желания отпуск. В повечето случаи у нас решенията за това къде да почиваме се взимат в последния момент.

Такова решение обаче може да ни излезе доста по-солено. Според Румен Драганов от Института за анализи и изследвания в туризма българите плащат по-висока цена именно по тази причина.

Обикновено чужденците, които идват в България организират отпуската си близо година по-рано и така и почивката им излиза доста по-евтина. Според Драганов чуждестранните туроператори сключват договори с хотелите една година предварително, извършват необходимите предплащания, гарантират, че те ще ползват базата, с което постигат конкурентни цени. Това е непосилен риск за нашите туроператорски агенции. И все пак една проста сметка показва, че тук за 4-5 звезден хотел чужденците биха платили за 6 нощувки около 100 - 200 лева по малко, съобщава Нова телевизия.