Не може да се говори за пик в телефонните измами
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Август 2014 10:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Не може да се говори за пик в телефонните измами

/КРОСС/ "Не може да се говори за пик в телефонните измами, това е постоянна величина. Имаме увеличение в сравнение с миналата година, но то е очаквано увеличение. Класическите телефонни измами са най-популярните." Това заяви в ефира на Нова телевизия Златка Пъдинкова - началник сектор „Престъпления против собствеността" към Главна дирекция „Криминална полиция".

Адвкат Благовест Йорданов каза от своя страна, че хората подават оплаквания на различни места, като няма единна информационна система.

"В нашата фирма идват запитвания от всевъзможни институции КРС, КЗП, различни звена на полицията, включително и от данъчните. Не вярвам, че по-голямата част от тези запитвания стигат до полицията. Наказанието, ако вината на телефонните измамници се докаже, е по преценка на съда. По закон наказанието е от една до шест години, а за измама в особено големи размери е до десет години лишаване от свобода", разясни той.

"Присъдата по никакъв начин не спира измамниците да продължат да извършват измами от местата за лишаване от свобода", завършва Златка Пъдинкова.

"Да кажем на хората - не се връзвайте на това, опитваме се да спрем нещата, но интересът е достатъчно голям. Има случаи за десетки хиляди лева от един човек", споделя адв.Йорданов.