Апокалипсис сега
Секция: Коментари
04 Август 2014 15:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Апокалипсис сега

/КРОСС/ Продължаването на информационната война от страна на Киев цели да скрие истината за кризата в армията и в социалната и икономическата сфера в страната, счита украинската журналистка Альона Березовская.

Социалните мрежи са пълни със снимки на загинали войници и офицери от украинската армия, на убити опълченци и мирни жители, на безутешни майки и убити деца… Всеки ден до нас достигат страшни статистики от зоната на военните действия в Донбас. И виковете, и възмущенията ни остават там, в социалните мрежи. Защо останалите региони на страната мълчат, докато на юг убиват техните съграждани? Тези, до които войната не се е докоснала, са все по-малко. А съвсем скоро няма да останат и такива.

От 1 август няма с какво да се плаща за тази война. Това заяви финансовият министър Александър Шлапак още на 24 юли. Провеждането на така наречената антитерористична операция в Източна Украйна струва на бюджета 1,5 млрд. гривни на месец. Пари, които трябва да бъдат взети от някъде. Затова и сега доходите на физическите лица ще бъдат облагани с данък от 1,5 % в полза на армията. Доброволните жертви за войната се превърнаха в принудителни. Сега, независимо дали искате или не, вие сте участник в тази война.

Освен това, от 1 август в Украйна влезе в сила поредното увеличение на тарифите за комунални услуги. Вие имате още пари? Тогава идваме при вас. Бъдете патриоти и дайте и последните си пари „за единна Украйна“. И това не е всичко. Украинското правителство планира да съкрати заплатите на държавните служители и да понижи пенсиите на пенсионерите. Нали в страната се води война, а за такава са нужни пари! И те трябва да бъдат събрани от народа, който и без това и преди бе на прага на бедността. В същото време правителството, което обещаваше социална защита и икономически реформи, не бърза да изведе икономиката от сянката и да вземе реални налози от големия бизнес. А защо? Има обикновени безотговорни хора, които просто мълчат и търпят. Търпят и мълчат. Не всички разбира се, но болшинството от тях. А олигарсите имат по-сериозна задача – да грабят страната, или по-скоро, това, което е останало от нея.

По данни на финансовото министерство, за провеждането на антитерористичната операция до края на годината ще се нужни повече от 9 млрд. гривни. Това означава, че украинската власт възнамерява да воюва до края на годината! Тоест до пълното унищожаване на Донбас.

Но защо останалите региони мълчат?

Майките на украинските войници протестират и затварят пътища с искането да върнат синовете си у дома. Потенциалните военни късат повиквателните си и се крият, кой както може. Военнослужещите от украинската армия бягат в Русия, където ги приемат, хранят ги и лекуват раните им. Армията все още не е деморализирана напълно, но съвсем скоро това се очаква. Заплатата на украинския войник, неекипиран и гладен, е около 2,5 хил. гривни на месец. А най-важното е, че този войник започва да разбира, че не воюва за страната си срещу външен враг, а за чужди интереси срещу собствения си народ. И загива бизсмислено и безславно.

Властите крият истината за загубите от страна на армията. По данни на Игор Стрелков, реалният брой на загиналите военни превишава 7 хил. души. В зоната на военните действия са открити масови гробове на военни.

Има редица доказателства за това, че истината за смъртта на украинските военни се премълчава, с цел да се избегне плащането на компенсации на семействата им, пише украинското издание „Обозревател“.

В същото време в Донбас се провежда целенасочено прочистване на територията. И не от терористи и сепаратисти, а от цялото население. Защото то пречи на добива на  шистов газ, на разположението на въоръжение на НАТО около руските граници, пречи на олигарсите да превземат земя в борбата за ресурси. Унищожава се промишлената инфраструктура на Донбас, а покрай това, жилищни домове, училища, болници. Може да се окаже, че след края на войната, бежанците няма да има къде да се върнат. И изглежда, властта това я устройва.

А украинският народ не престава да воююва в социалните мрежи и да обвинява за всичко Путин, руските наемници, чеченците, сепаратистите и терористите. А в реалния живот същият този народ търпи и мълчи…