РПЦ: Православните християни в Украйна са преследвани заради миротворческата им позиция
Секция: СВЯТ
05 Август 2014 12:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
РПЦ: Православните християни в Украйна са преследвани заради миротворческата им позиция

/КРОСС/ Православните свещеници в Украйна, останали верни на християнските принципи за миротворчество и милосърдие, са подложени на нападения и преследвания заради отказа си да участват в разпалването на военния конфликт в страната. Това се казва в заявление на информационния отдел на Руската православна църква (РПЦ), цитирано от ИТАР-ТАСС.

„Православните свещеници в обхванатите от сблъсъци области в Украйна днес продължават да служат на миротворчеството в условията на постоянна опасност за живота си и за сигурността на своите близки. Но въпреки това, те не оставят своите паства“, се отбелязва в документа на РПЦ. „До нас достигат съобщения за насилствените действия по отношение на храмовете на Украинската православна църква и нейните свещенослужители, оказали се в зоната на военните действия“, се казва още в изявлението.

По данни на Синодалния отдел, храмовете и свещениците не само, че страдат от военните действия в региона, но и „се превръщат в обект на целенасочени нападения от страна на разкола, който се възползва от гражданските настроения за своите злонамерени цели“.

„Свещениците са подложени на издевателства, заплахи и измъчвания, на насилствено задържане и разпити, в хода на които срещу тях са повдигани абсурдни обвинения и ултиматуми от въоръжени хора, които твърдят, че са упълномощени от киевските власти. Те искат от свещениците да напуснат Украинската православна църква и съответно да препишат на тях църковната собственост“, пише още в изявлението.

Представители на РПЦ призоваха за „незабавно разследване на инцидентите както от страна на украинските власти, така и от компетентни международни правозащитни организации“.

„Църквата не разделя чадата си по техните политически убеждения, тя показва своята любов и загриженост на всички вярващи, от която и страна на конфликта да се намират те, и се стреми към помирение на разделения народ“.

„Гибелта на толкова много невинни хора, превърнали се в изкупителна жертва на братоубийствената ненавист, лежи на съвестта на тези, които отказват диалога и примирието“, пише още в документа.