МВР ограничава достъпа на медиите при безредици
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Август 2014 08:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МВР ограничава достъпа на медиите при безредици

/КРОСС/ МВР няма да допуска "нерегламентирани разговори" между медии и протестиращи, които нарушават обществения ред. Това става ясно от проект за инструкция за опазване на обществения ред, качена на сайта на ведомството. В нея подробно се описва как трябва да реагират полицейските сили при масови прояви на граждани, като протест, футболен мач, шествия, концерти и др., съобщава „Сега”.

 

Една от първите стъпки е да се организират зони за сигурност около мястото, където има "масова проява". "Представителите на средствата за масова информация се допускат до най-външната обозначена зона за сигурност, като се пресичат възможностите за нерегламентиран контакт с участниците в груповото нарушение на обществения ред", пише в инструкцията. Информация ще дава само пресцентърът на МВР.

Ще се забранява също така достъпът на граждани и коли, "нямащи отношение към възстановяването на обществения ред". Според дефиницията на МВР нарушаване на обществения ред е спонтанно струпване за кратко време на група граждани, което противоречи за закона.

Инструкцията разделя масовите прояви на граждани на два типа - с висока и ниска степен на опасност. Първите са "свързани със струпване на граждани, които при определени обстоятелства могат да прераснат в групово нарушаване на обществения ред", е записано в инструкцията. Документът дефинира и какво точно е риск от нарушаване на обществения ред. Според нормотворците на МВР това е "вероятността за настъпване в определен период от време на събитие, оказващо негативно въздействие върху оперативната обстановка, свързано с нарушаването на законоустановения в страната ред". При такива прояви МВР ще провежда специализирани операции. За да се разпореди спецоперация, трябва да е възникнала опасност за живота и здравето на гражданите или за движимо и недвижимо имущество.

В тези случаи МВР си оставя възможността да действа със сила, за да възстанови реда, става ясно от инструкцията. В изпълнение на тази задача силовото министерство ще може да разчита на помощ и от други институции - ДАНС, Главна дирекция "Охрана" към правосъдното министерство, военна полиция, Национална служба "Охрана", частни охранителни фирми и др. Всяка областна дирекция ще може да иска допълнително сили от системата на МВР писмено чрез ръководителя си. В неотложни случаи помощта може да се иска устно от главния секретар.