Малайзийският боинг свален със Су-25
Секция: СВЯТ
06 Август 2014 20:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Малайзийският боинг свален със Су-25

/КРОСС/ Малайзийският боинг вероятно е бил свален в Източна Украйна с ракета и оръдие на изтребител Су-25. Това съобщи в сряда New Straits Times, позовавайки се на експерти. Специалистите смятат, че изтребителят е изстрелял ракета "въздух-въздух" срещу самолета, а после го е "доубил" с изстрел от 30-милиметрово оръдие. Според тях така може да се обяснят повредите по лайнера и разпръсването на останките му. В тях има както окръглени отвори, които обикновено се получава от изстрел с оръдие, така и стреловидни разривни отвори от ракета.
"На някои снимки от местопроизшествието осколките от взрива съвпадат с онези, които оставя оръжие с дистанционно взривяване, а на други са по-точни и по-неразпиляни, като при стрелба от оръдие. Ние анализираме това", заяви експерт пред вестника.
Според версията е използвана ракета с топлинно самонасочваща се 3-килограмова бойна глава, която е попаднала в най-нагорещените места на самолета - двигателите му.
Тази версия отхвърля досега налагана теза за свалянето на самолета с ракета "Бук", защото според експертите в този случай от самолета нямало нищо да остане и не би имало нужда от "доубиващ изстрел" с оръдие.
Руската страна вече представи данни, че преди катастрофата на разстояние 3-5 километра от "Боинга" е летял украински боен самолет, най-вероятно СУ-25, който може да поразява цели на разстояние до 5 километра.