Световният бас Феручо Фурлането открива новия сезон на Софийската опера и балет
Секция: КУЛТУРА
13 Август 2014 14:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световният бас Феручо Фурлането открива новия сезон на Софийската опера и балет

/КРОСС/ Световноизвестният италиански бас Феручо Фурлането ще пее на тържественото откриване на сезон 2014-2015 г. на Софийската опера и балет на 20 септември от 19.00 ч. с операта „Дон Карлос" от Верди.

Спектакълът с участието на звездата от Италия в ролята на Филип II е в рамките на честването на юбилея на Борис Христов и с него се отбелязват 100 години от рождението на оперния режисьор Михаил Хаджимишев. Фурлането идва за първи път у нас, съобщават от пресцентъра на Софийската опера и балет.

„Израснах в преклонение пред Чезаре Сиепи и Борис Христов и те бяха нещо като пътеводна светлина за мен", разказва Феручо Фурлането в сайта си.

„С Христов се срещнах още при втората си опера в Торино, когато пеех Монаха в „Дон Карлос", а той пееше крал Филип II. Той ми даде идеята да бъда не само певец, но и интерпретатор, да обичам актьорската игра на сцената, да обичам да създавам образи и да успявам в това. Да го гледам и да изучавам малките жестове, които той правеше, да разбирам как дребното движение и малките жестове могат да са много по-важни от големите - това беше много ценно за мен, също толкова, колкото използването на гласа", добавя той.

В София Фурлането ще пристигне след участие в Будапеща в началото на септември. През сезона 2014-15 в ролята на Филип ІІ ще го слуша публиката във виенската Щатсопера и в нюйоркския Метрополитън. Преди тях е гостуването на Феручо Фурлането в легендарната постановка на „Дон Карлос", която 26-ти сезон не слиза от сцената на Софийската опера и балет. В нея са участвали Николай Гяуров, Стефан Еленков, Гена Димитрова, Стефка Евстатиева, Стефка Минева, Калуди Калудов и две други нови поколения български оперни таланти. Постановката на режисьора Пламен Карталов с огромен успех е гостувала в Япония с участието на Никола Гюзелев и Анна Томова-Синтова.

В деня след началото на новия сезон, на 21 септември се открива Международният конкурс за млади оперни певци „Борис Христов".