Панагюрското съкровище на тест за менте
Секция: КУЛТУРА
15 Август 2014 07:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Панагюрското съкровище на тест за менте

/КРОСС/ Националният исторически музей е поръчал двойна експертиза, за да установи дали е оригинално прочутото златно Панагюрското съкровище, пише „Монитор". То датира от IV - началото на III в. пр.Хр. и е изложено в една от витрините на музея. Резултатите ще бъдат ясни до седмица и тогава вероятно ще бъдат обявени публично.

Към подобен безпрецедентен ход световните музеи прибягват изключително рядко. Обикновено това се прави, за да бъдат пресечени спекулации относно автентичността на даден артефакт. У нас също някои от наследниците на откривателите на златното съкровище - братя Дейкови, твърдят че Панагюрското съкровище в НИМ не е оригиналът и че е било подменено с копие.

„Да, вярно е. Поръчали сме експертиза на Панагюрското съкровище", потвърди пред „Монитор" шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. Той поясни, че наскоро във фондовете на Пловдивския археологически музей било открито златно ушенце на един от зооморфните ритони, от които е съставено съкровището. За да няма спекулации, НИМ иска изследванията да бъдат направени от независими експерти. В момента се уточнява кои да бъдат те.