БСП: Само лидерът Миков ще води две листи
Секция: ПОЛИТИКА
15 Август 2014 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП: Само лидерът Миков ще води две листи

/КРОСС/ БСП няма да дублира водачите си в по две листи. Това решение е взело ръководството на партията, което в много тесен кръг определя кой -къде да е първи. Изключение най-вероятно ще направи лидерът Михаил Миков, защото по традиция председателят води в 25 МИР в София, но той едва ли ще иска да се раздели и с Видин, откъдето е пет мандата депутат.

За другите два столични района се спрягат Стефан Данаилов - за 24 МИР, и Румен Овчаров - за 23-ти.

Само половината от левите листи са сигурни ден преди пленума, който ще ги гласува. Атанас Мерджанов запазва Ямбол, Дора Янкова - Смолян, Марияна Бояджиева - В. Търново, Мая Манолова - Кюстендил, Милко Багдасаров - Кърджали, Явор Куюмджиев - Търговище, Йордан Стойков - Габрово, Антон Кутев - Силистра.

За много други видни партийци и техните райони обаче още има въпросителни. Ангел Найденов например се спряга за Сливен, след като структурата в Перник не го иска - в района има много бивши военни и ще оценят направеното от него като министър. А сливенската структура била в криза и външен човек било по-добре. В Перник може би ще го замести Валери Жаблянов.

Ексминистър Кристиан Вигенин ще води най-вероятно в Пазарджик. За София-област се спряга Кирил Добрев, а за Плевен - Румен Гечев.

Корнелия Нинова се спряга за Благоевград, Русе и Враца, но за града на войводите мерак имал и Георги Юруков.

Зам.-шефът на партията Димитър Дъбов ще е втори в Пловдив-област, след като в Шумен има напрежение срещу него. Очаква се там да го замести Иван Иванов. Другият зам.-шеф на БСП Янаки Стоилов досега бе в Русе и Враца, но може да смени географията.

Червените в Хасково пък заплашили с бойкот, ако водач не им е отново Драгомир Стойнев, с когото начело м.г. за първи път вкараха трима депутати. Не искат вместо него зам.-министъра на екологията Чавдар Георгиев. Бургас и Стара Загора обаче също били варианти за Стойнев. Ексминистърът и зам.-шеф на БСП има принос за миньорите под липите, а и проблемната партийна структура там би се обединила около нов човек. В града на ГЕРБ Бургас пък можел да привлече непартиен електорат. За там в сметките е и Любомир Пантелеев.

БСП във Варна вчера номинира за водач Борислав Гуцанов. Смята се, че той може да получи мястото и като компенсация за изваждането му от Изпълнителното бюро. За първа там се сочи и проф. Анелия Клисарова, но тя е от гражданската квота, посочва „24 часа".