Масови проверки за спазване на разрешената максимална скорост за движение
Секция: Автомобили
18 Август 2014 08:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Масови проверки за спазване на разрешената максимална скорост за движение

/КРОСС/ Пътна полиция се включва в инициативата на TISPOL, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По инициатива на TISPOL - европейската мрежа на службите на пътна полиция, от 18 август 2014 г. до 24 август 2014 г. на територията на всички държави-членки ще бъде извършен засилен контрол по спазване на разрешената максимална скорост за движение.

Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, са често срещано явление във всички европейски държави и са признати като най-сериозната причина за причиняването на тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа, отчитат от европейската мрежа.

За периода от 01 септември 2013 г. до 30 юни 2014 г. в страната са регистрирани 3157 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 283 и са ранени 3823 граждани. Превишената и несъобразена скорост продължава да е с най-голям дял за катастрофите по вина на водачите. По този показател данните за България са над средното ниво в сравнение с държавите-членки на Европейския съюз. Именно затова осъществяването на засилен контрол по спазване на скоростните режими е от изключително значение за подобряването на пътната обстановка и намаляване на жертвите по пътищата.

По време на проверките, освен за превишаване на разрешената скорост за движение, ще се извършват проверки за валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите.