Бизнесът видя неизползван потенциал в бързо растящите пазари от Азия, Близкия Изток и Африка
Секция: ИКОНОМИКА
18 Август 2014 18:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бизнесът видя неизползван потенциал в бързо растящите пазари от Азия, Близкия Изток и Африка

София /КРОСС/ БТПП отчита, че през първите пет месеца на 2014 г. вносът и износът на България за ЕС се е увеличил като цяло, спрямо 2013г.
По данни на статистиката от НСИ за периода януари - май 2014 г. износът на България за ЕС се е повишил с 1.2% спрямо същия период на предходната година и е в размер на 10.3 млрд. лв. Вносът съответно е нарастнал с 3.5% и възлиза на стойност 12.3 млрд. лева.
След анализ на данните за вноса и износа на България за трети страни икономисти от БТПП стигат до извода, че през първите шест месеца на 2014 г. търговията ни с държавите от тази група значително е намаляла.
Според статистиката за периода януари - юни 2014 г. износът ни за трети страни се е понижил с 12.1% спрямо същия на 2013г. и е в размер на 7.5 млрд. лв. Вносът е намалял с 6.0% и е на стойност 9.4 млрд. лева.
Според мнението на представители на бизнеса съществува неизползван потенциал между търговските отношения на правителствено ниво между България и бързо растящите пазари от Азия, Близкия Изток и Африка. Вносът и износът на страната ни за трети страни е резерв, който трябва да бъде активиран чрез повишаване на активността към тези пазари. Необходимо е държавните институции и ведомства, отговорни за търговско-икономическите отношения с тези страни, по-интензивно да насочат вниманието си върху тези държави чрез включването им в своите програми.
Според членовете на БТПП пазари като Обединените арабски емирства, Оман, Саудитска Арабия, Катар, Иран, Ирак, Алжир, Тунис, Пакистан, Армения, Туркменистан и Монголия са страни, в които изключително важна е ролята на държавата да насърчава и подпомага двустранните търговски отношения.
БТПП насочва усилия към разширяване на контактите си с все по-голям кръг представители на бизнеса от страни извън ЕС чрез организиране на бизнес делегации, семинари и делови срещи с цел насърчаване на търговско-икономическите взаимоотношения.
За периода 2009-2013г. БТПП е организирала 70 бизнес делегации и форуми в тези страни, над 30 семинара и над 500 делови срещи със сродни организации, с представители на дипломатическия корпус и частния бизнес, както и се отзовава на над 80 оферти за бизнес сътрудничество с трети стани.
Като цяло по данни на НСИ общият износ на България за ЕС и за трети страни в периода януари- юни 2014г. възлиза на 20,1 млрд. лв., и спрямо същият период на 2013г. е намалял с 3,4 %. Общата стойност на внесените в България стоки от ЕС и от трети страни е 24.3 млрд. лв. което е понижение с 0.5%.

Този общ спад, дължащ се предимно на търговските ни отношения с трети страни, е ясен сигнал за фирмите за необходимост от диверсификация на пазарите и търсене на нови пазари с потенциал за българските стоки.