Четири села в Старозагорско на бунт срещу кариера за варовик
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Август 2014 17:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Четири села в Старозагорско на бунт срещу кариера за варовик

Стара Загора /КРОСС/ Жителите на старозагорските села Оряховица, Руманя и Братя Кунчеви и николаевското село Едрево протестират срещу изграждането на кариера за добив на варовик в местността "Кереч Търла" в Срена гора. Старозагорските села са от южната й част, а николаевското е от северната страна.
"Настояваме решението на Министерството на околната среда и водите от м.г. за изграждане на кариера за варовик да бъде отменено", съобщи Петранка Ризова, председател на Инициативния комитет. Изпратена е жалба до всички институции имащи отношение към проблема. Събрана е и подписка с над 1000 подписа.
Концесията е дадена на българо-турската фирма „АС - Стоунс" със седалище в Пловдив за 35 години, а ако има допълнителен добив за още 15 г.
"Ако кариерата заработи ще бъде унищожена растителността върху 750 дка в Средна гора, както и множество животински видове. Билото на планината ще бъде снижено със 150 метра. Тук има и неизследвана пещера, която също ще бъде унищожена", обясни Красимир Папазов от Инициативния комитет.
Протестиращите заявиха, че ако гласът им не бъде чут ще започнат гражданско неподчинение и ще блокират пътя през Хаинбоаз, съобщи topnovini.bg.