Сценарият "Избори до дупка"
Секция: Анализи
20 Август 2014 10:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сценарият "Избори до дупка"

/КРОСС/ С обичайната си категоричност Бойко Борисов се обърна към Реформаторския блок и "тези толкова симпатични хора от "Протестна мрежа", заявявайки, че ако ГЕРБ няма 121 гласа, ще върне мандата и няма да прави коалиция с тях. Ще има пак служебно правителство. Така разигра три сценария - всеки с печалба за него:

Сценарий № 1- Сплашване и апокалипсис: Ако не гласувате за мене, жална ви майка - "тежък свредел на нестабилност" и "глад". Избори до дупка и става страшно. Насочен е към създаване на катастрофични очаквания, при което избирателите, паникьосани от тази перспектива, да гласуват за него, за да се спасят. Така се надява да получи допълнително гласове от десни и колебаещи се избиратели. С този сценарий гони повече от 121 гласа. Ако в 2009 г. градеше имидж с обещания, че като дойде на власт, ще иска възмездие, сега иска да дойде на власт, създавайки паника. Надява се, че българите и без това са отчаяни, около три четвърти песимисти смятат, че нещата "вървят към по-лошо" и очакването за апокалипсис допълнително ще накара уплашените хора да посегнат към бюлетината на спасителя.

Сценарий № 2 - Изнудване: Насочен е към Реформаторския блок и е застраховка, ако получи по-малко от 121 гласа. Тогава "реформаторите" ще бъдат изнудвани да приемат условията на Борисов, обвинявани, че не спират вероятността българинът да умре от "глад". Няма да бъде трудно в краен случай да отцепи части от "блока" им, за да направи правителство.

Сценарий № 3 - Избори до дупка и управление чрез "Б отбора": Дълго управление чрез служебно правителство.

Вярно е, че Борисов непрекъснато сменя тактиката, но хипотезата "избори до дупка" и подчинени на президента служебни правителства не е невъзможна. Нищо че по конституция сме парламентарна република.

В публичното пространство вече се говори, че това не е служебно правителство, представящо президента като обединител на нацията, а като обединител на десницата, създал симбиоза от ГЕРБ-ери, протестъри и реформатори, споени помежду си чрез общата соросоидна биография на много от тях.

Проблемът, който не дооценява Плевнелиев, е, че между тези три съставки преди изборите не е възможно мирно съжителство, а се води жестока битка за овладяване на дясното пространство. Борисов е най-талантливият и с големи успехи в тази борба. Той ту любвеобилно им предлага коалиция, която да ги удуши в прегръдките, ту им нанася някое кроше, от което да стане ясно, че без него те са за никъде.

Хватки от каратето, при които побеждаваш противника както със заблуждаващи движения, така и с по-голяма ловкост и сила, както направи с РЗС, ДСБ, СДС, "Атака". Маневрите на Борисов чрез движения в едната и другата посока - днес обещания за коалиция, утре отказ от коалиция с Реформаторския блок, са насочени към разбиването му като нехомогенно образувание, предотвратяване изграждането му като единна сила и евентуално привличане на част от него при влизането му в Народното събрание на своя страна.

Какво ще стане, ако "реформаторите" не се хванат на въдицата му? Ще има отново служебно правителство и формално многомесечно президентско управление чрез него. Конституцията не възпрепятства това. Служебни правителства има в много други страни - от Австралия и Нова Зеландия през Индия, Пакистан и Бангладеш до Полша и Дания. Създаването им се свързва със ситуации на криза и на липса на доверие в парламентарната система и необходимостта от преходен период, който да създаде предпоставки за ново доверие с инструментите на демокрацията.

Как е при нас? Това е четвъртото поредно служебно правителство на България (след тези на Ренета Инджова, Стефан Софиянски и Марин Райков), но се различава от другите по това, че (1) се появява във време на много силно изчерпване на доверието към политиката, политиците и институциите у нас; (2) назначено е от президент, който още от самото начало на кабинета "Орешарски" обяви, че снема доверието си към него, участва активно в политическите противопоставяния и затова и не се възприема като създател на партийно неутрално служебно правителство; (3) възложени му са огромни задачи, издаващи амбиции на президента извън конституционните му правомощия.

Това служебно правителство е натоварено с образа на герберско-реформаторско-протестърска коалиция, от която и ГЕРБ-ери, и реформатори, и протестъри отчаяно се опитват да се разграничат, сочейки с пръст всеки от другите. Удвояването на срока на престоя му няма да доведе до печалба на ГЕРБ, нито на реформаторите и протестърите, защото засиленият негативен образ ще се пренася върху тях, съответно и върху резултатите от последвалите избори.

"Избори до дупка" ще засили допълнително кризата на неолибералната демокрация у нас. Ще засили търсенето на изход от нея в две посоки. Първата е преходът от парламентарна към президентска република, в която някой ясно да носи отговорност и стабилизира разпадналите се институции. Девет от всеки 10 българи, според последното изследване на "Галъп" от август 2014 г., искат "здрава ръка" и само 3% са против.

Втората посока е увеличаване на възможностите на пряката демокрация вътре в партиите и в обществото, насочена към увеличаване на референдуми, допитвания и пр. Всъщност референдумната демокрация исторически неведнъж се е съчетавала със "здрава ръка". Проблемната ситуация сега е, че народът иска "здрава ръка", но не открива човека, на когото би могъл да даде доверие за това. Категорично това не е сегашният президент, а още по-малко е Бойко Борисов, към когото доверие показват само 27% от анкетираните от "Галъп", а недоверие - 62%. При такова огромно недоверие, което при поне една четвърт е свързано с огромна ненавист и омраза, той няма шансове за дълго просъществуване начело на бъдещо правителство.

Автор: Васил Проданов за Труд