Увеличава се броят на търсещите у нас закрила
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Август 2014 15:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Увеличава се броят на търсещите у нас закрила

София /КРОСС/ Заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците Васил Върбанов заяви пред БНР, че очаква увеличение на бежанците у нас на фона на кризата в Ирак.
Имаме едно увеличение на този поток. От минимума през април, когато имаме 320 молби за закрила, през юли вече имаме 911, а за първата половина на август имаме 615. От Сирия се запазва броят на бежанците, има увеличение на хората от Афганистан....Имаме подготвени около 6 хиляди места, които отговарят на изискванията на минималните стандарти на ООН и ЕС. Увеличихме и капацитета за обслужване на тези бежанци и се надяваме да можем да се справим, но всичко зависи от потока, който ще дойде, каза Върбанов.
Той добави, че върнатите от Западна Европа бежанци, минали през България, са много малко - не превишават стотина. Имаме обаче запитвания за 3 900 регистрирани в нашата страна...Отказан е статут на 290 души, от началото на тази година, а миналата година отказите са 254. Получилите статут на бежанец, които трябва да напуснат специализираните центрове, но няма къде да отидат, са 490, а в центровете за настаняване в момента има 2 216 души, каза още зам.-шефът на Агенцията за бежанците.