Потоп на 8 хилядолетия
Секция: КУЛТУРА
20 Август 2014 20:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Потоп на 8 хилядолетия

/КРОСС/ Потоп, подобен на наводнението в Мизия, са преживели преди 8 хиляди години жителите на праисторическо селище на левия бряг на река Скът. Това сензационно разкритие направиха археолози при разкопките край с. Оходен, което е само на 30 км преди град Мизия. Повод за това заключение им дава, както състоянието на разкритите жилища, така и най-новата находка - скелет на древен човек, погребан в седнало положение.
Ден преди потопа в Мизия двуметровата вълна по река Скът залива терена на археологическите разкопки на селище от ранния неолит.
"Ние нагледно видяхме какво се е случило с хората, живели на същото това място преди 8 хиляди години. Реката се е разливала поне два пъти, това хващаме на място по стратиграфията. И това е принудило хората тук да потърсят убежище на друго място", коментира археологът Георги Ганецовски.
Огромно предизвикателство за археолозите е да извадят и запазят останките на открития преди ден скелет. Сега той е престоял поне седмица под придошлата река, а пази и следите от праисторическите потопи.
"За първи път виждаме такова чудо - толкова лошо запазен скелет, костите са като дунапрен, така са поели вода", каза тафономът Вивиана Митева.
Според Ганецовски погребението в седнало положение има единствен паралел с южноамериканските индиански мумии отпреди няколко века.
"Става въпрос за сходства в две общества, които са били на едно и също обществено-икономическо развитие, независимо от огромната разлика във времето и пространството", посочи Ганецовски.
Археолозите смятат, че съвременните хора трябва да се поучат от опита на древните обитатели на наводненото селище, които след потопа са потърсили ново безопасно място за своите жилища.