230 огнища на "син език" в страната
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Август 2014 07:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
230 огнища на "син език" в страната

/КРОСС/ В Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще заседава координационният щаб, създаден от министъра на земеделието и храните Васил Грудев във връзка със сложната обстановка в страната, предизвикана от заболяването "син език".

Ще бъде разгледано актуалното състояние на разпространението на заболяването, както и ще се обсъдят конкретни мерки за преодоляване на болестта.

На среща със фермери преди няколко дни Грудев заяви, че дълго време заразата е крита. "Заболяването е констатирано през юни, до края на юли вече е обхваната половината страна, но въпреки това дълго време никой не говореше за "син език" и за проблема със заболяването", заяви тогава министърът. Според него не са взети необходимите мерки за предотвратяването на заразата и това е основната причина да се стигне до епидемия в момента.

Огнищата на "син език" са вече 230 - в 22 области на страната. Получено е разрешение за ваксинация от Европейската комисия (ЕК) и предстои да се осигури ваксината за щама. От около 2000 са смъртните случаи на животните. Заразата не е опасна за хората.