Аржентински гъби противодействат на две опасни болести
Секция: Здраве
21 Август 2014 10:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Аржентински гъби противодействат на две опасни болести

/КРОСС/ Аржентински учени са открили гъба, която може да унищожава ларвите на комарите, пренасящи зараза с денга и чикунгуня - две болести, срищу които още няма ваксина.

Гъбата Leptolegnia chapmanii може да расте при различни условия и в различна среда - в чиста или мръсна вода, при различна температура, и отглеждането й е много евтино, подчертават учените от националния университет в Ла Плата близо до Буенос Айрес, в своето изследване.

Тя изтребва ларвите на 15 вида комари, включително и тези, които разпространяват вируса на двете опасни болести. Сега целта на учените е да превърнат гъбата в биологичен инсектицид в големи мащаби.

Болестта чикунгуня се е появила за пръв път в Африка и Азия. Тя протича с много висока температура и ставни болки. Може да е фатална за по-отслабени организми. Разпространява се с комарите и в средата на 2000 година достигна Европа и е на път да стигне Америка, като от месеци засяга Карибите.

Денга треската е наречена тропически грип и също се разпространява чрез комари. В последните години добива големи мащаби с поред СЗО, която счита, че годишно заболяват 100 млн. души по света, пише novanews.