Все повече българи плащат за почистване и охрана
Секция: ИКОНОМИКА
21 Август 2014 12:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Все повече българи плащат за почистване и охрана

/КРОСС/ Все повече се увеличава оборотът в дейностите, свързани с охрана и почистване. През второто тримесечие на годината спрямо предходното ръст при тях е отчетен съответно със 7,1% и 6,8%. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

На тримесечна база намаление има в оборота от рекламна дейност и проучване на пазара - с 6,1 на сто, а спрямо април-юни на 2013 г. спадът е с 10%.

През второто тримесечие на тази година общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи" се увеличава с 1,7% спрямо предходното тримесечие. Най-голям ръст има при складиране и обработка на товари - 4,6%, докато спад е регистриран при воден транспорт - с 5,4 на сто, и при пощенските и куриерските услуги - с 3%.

На годишна база в този сектор общият индекс бележи ръст от 13,4 на сто. Отново най-голямо увеличение има при оборота от складиране и обработка на товари - с 24%. Продължава тенденцията на намаление при оборота от воден транспорт - 43,8%

В сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти" оборотът намалява с 1,4 на сто на тримесечна база. Най-голям спад има при дейностите по производството на филми и тв предавания, издаване на музика - с 3,6 на сто. Слабо увеличение се наблюдава при издателската дейност - с 0,6%.

Спрямо година по-рано в същия сектор оборотът се увеличава с 0,3 на сто. Най-висок ръст е отбелязан при дейност „Информационни услуги" - с 21,1%. Намаление се наблюдава в „Далекосъобщения" и „Издателска дейност", съответно с 8,1 и %.