Три опасни язовира във Врачанско
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Август 2014 16:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Три опасни язовира във Врачанско

Враца /КРОСС/ Възможно е заради неработещ изпускател, при проливни дъждове, да възникнат критични ситуации с борованския язовир "Езерска падина", както и с криводолския язовир "Градешница". Това са основните изводи от доуточняваща проверка на язовирите, намиращи се на територията на област Враца, която е проведена през месец юни 2014 г. Докладът за техническото състояние на потенциално опасните язовири в област Враца, показа също така, че проблеми могат да възникнат и с язовир "Бързина" заради нарушена цялост на язовирната стена над основния изпускател.Официалният документ опровергава многократните изявления на областния управител на Враца Венцислав Василев покрай потопа в Мизия, в които той заявяваше, че не са констатирани проблеми с язовирите във Врачанско.
Първоначалната проверка на техническото състояние на 23 потенциално опасни язовира, както и на 3 участъка на защитени диги по реките Дунав, Огоста и Скът, е била извършена в периода 12 - 14 май 2014 г. Тогава е констатирано преливане на язовир "Косталево", с дебит около 10 литра в секунда, както и на язовир "Градешница", с дебит около 15 литра в секунда. Нивото на водата в останалите язовири при майската проверка е било близо до разрешения за завиряване обем.
Инспекцията е показала още, че стените на 8 язовира са били в добро състояние, а при други 15 не е довършено почистването на откосите, около които през месец февруари 2014 г. е констатирано, че има храсти. Сред тях са язовирите "Сухия скът", "Под кръста", "Мраморчица", "Кираджията". "Девене", "Чирен III", "Лиялче", "Стояновци" и "Драшан". От почистване са се нуждаели също така защитните диги на реките Дунав, Огоста и Скът, както и отводнителната помпена станция "Остров".
Докладът сочи още, че язовир "Рогозен 1", в община Хайредин, е с разрушен бързоток на преливника, а кранът на основния изпускател е ремонтиран и работи. Освен него с разрушен бързоток са били и язовирите "Мраморчица", "Девене" и "Три кладенци". Язовир "Градешница" пък е бил със запушен основен изпускател, както и с ерозирали участъци по стената.