Инспектират границата ни край Елхово /обновена/
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Август 2014 07:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инспектират границата ни край Елхово /обновена/

/КРОСС/ Близо 3,6 пъти се е увеличил миграционият натиск върху южната ни граница през тази година и непрекъснато нараства. От началото на 2014 г. над 10 800 души не са допуснати на територията на страната, а 2700 души са успели да пресекат границата, съобщи пред журналисти главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който днес инспектира състоянието на граничния контрол в района на Елхово.
"Всички прогнози на наши и партньорски специални служби сочат, че имиграционните потоци в региона ще се увеличават. Ако се намали ефективността при опазването на границата, ще започне безконтролно движение на хора, което ще доведе до остро противопоставяне и сблъсъци в страната", посочи Лазаров.
Според него изграденото досега преградно съоръжение трябва да бъде продължено по цялата ни сухоземна граница с Турция. Това хем щяло да намали полицейските сили, които са ангажирани със защита на границата, хем щяло да спести средства на държавата за тяхната издръжка.
Пребиваването на граничари и полицаи на българо-турската граница струва на бюджета над 2 млн. лева месечно
Смятам, че не сме толкова богата държава да си позволим от една страна българските граждани да плащат толкова пари за командироване на полицаи, а от друга страна да ги лишаваме от сигурност, да ги лишаваме от борба с контрабандата, да ги лишаваме от катаджии, които са на улицата и да предотвратяват пътно-транспортни произшествия или битовата престъпност.