Самолет от държава с ебола каца в София до края на седмицата
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Август 2014 07:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Самолет от държава с ебола каца в София до края на седмицата

/КРОСС/ София ще приеме самолет от Нигерия, въпреки че Малта и Финландия са му отказали достъп заради случаите на ебола в африканската държава, съобщава в."Сега".

Машината с нигерийски екипаж се очаква да кацне за ремонт до края на седмицата и това създава напрежение сред екпите на "Луфтханза техник - София". Министерствата на транспорта и на здравеопазването са дали "зелена светлина" с аргумента, че няма риск от зараза със смъртоносния вирус, от който в Африка починаха вече 1350 души за 8 месеца. По информация на МЗ в Нигерия са регистрирани само 10 случая.

От министерството на транспорта увериха, че и при излитането от африканската държава, и при кацането у нас пилотите ще минат през всички видове контрол на летищата, включително и през термокамери, които засичат хората с висока температура.

"Няма абсолютно никакъв риск от самолета", заяви държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му вирусът не може да се предаде при ремонта, а най-вече чрез кръв, слюнка и пот. Нужен е и директен контакт с болни.

"Да, очакваме самолет от Нигерия", потвърди пред "Сега" Цвета Миланова, ръководител "Човешки ресурси" в "Луфтханза техник - София". Тя успокои, че здравното министерство е уведомено.