60-70% е разпространението на "син език" за седмица
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Август 2014 08:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
60-70% е разпространението на "син език" за седмица

/КРОСС/ "Болестта "син език" не се дължи на лоша работа на специалистите ни. Няма опция за превенция при нея. "Това каза в сутрешния блок на БНТ директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов. Той обясни, че заразата се разпространява чрез насекоми, подобни на комари, които идват с вятъра у нас.

"Анализът ни показа 60-70% разпространение на болестта за седмица, което е два пъти повече за нормалното. Последно в такъв мащаб е била през 1999 г.", заяви Моллов.

"БАБХ е в постоянен контакт с компетентните европейски служби, създаден е и кризисен щаб. Очакваме и европейско финансиране за справяне със ситуацията", посочи шефът на Агенцията по храните.

Той разкри, че гръцките власти не са информирали своевременно Агенцията за храните за идващата зараза и това е затруднило работата на българските експерти.

Моллов съобщи, че болестта "син език" е установена в 240 селища у нас, умрели са около 3000 животни, очаква се още толкова да умрат.

Той уточни, че дори месо от заразени животни да попадне в търговската мрежа, то не е опасно за хората. Търговските вериги са поставени под засилено наблюдение, подчерта Пламен Моллов.