Намериха най-древната фабрика за мед
Секция: Наука
22 Август 2014 10:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Намериха най-древната фабрика за мед

/КРОСС/ Ново сензационно откритие обещават археолозите от регионалния Исторически музей в Стара Загора. След съществуващите най-стари медни рудници в Европа в местността Мечи кладенец, близо до курорта Старозагорски минерални бани, сега се задава нова находка.

"В проучванията на праисторическата селищна могила в центъра на курортното селище това лято попаднахме на много интересни артефакти, които подсказват, че най-вероятно става дума за уникално съоръжение за флотация на медна руда", съобщи гл. ас. Петър Калчев, ръководител на разкопките за в-к "Стандарт".

Археолозите са открили струпвания на сивозелена утайка, включително и в керамични съдове, както и голямо количество черупки на речни миди. Керамиката очевидно е била дълго време търкаляна във вода и се е изтрила. Утайката и част от откритите стопилки са дадени за изследване в научна лаборатория у нас и ако се окаже, че съдържат медни окиси, можем да обявим сензационното откритие.

"Няма да има никакво съмнение, че става дума за най-древната фабрика за производство на мед на Стария континент - от времето на траките, V хил. преди Христа", посочва Калчев.

Той припомня, че проучваната древна селищна могила в Старозагорските минерални бани е само на 3 км от най-старите халколитни рудници на Стария континент в местността Мечи кладенец.

Дръзката хипотеза на учените потвърждават и различни предмети, свързани с добива на мед - каменна тесличка, копачка от рог на елен и други древни инструменти от кост и кремък. Точно такива земекопни пособия, с които се копаели халколитните медни пластове, са били намерени навремето и при разкопките в Мечи кладенец, припомнят археолозите. Според тях в продължение поне на 1000 г. около IV-V в. пр. Хр., този тракийски регион е бил свързан с добива и производството на медна руда и мед.