Корабът на „Грийнпийс“ отвори врати за посетители във Варна
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Август 2014 11:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корабът на „Грийнпийс“ отвори врати за посетители във Варна

/КРОСС/ Корабът на екологичната организация „Грийнпийс" - "Rainbow Warrior" е във Варна. Това е третият кораб, който носи това име. Първият беше потопен през 1985-та година след обстрел. Това е началото на мащабните акции на „Грийнпийс" по спирането на ядрените опити в Тихия океан, блокирането на въглищни терминали, възпрепятстване на лова на риба тон. Днес "Rainbow Warrior" отвори врати за посещения на кея на Морската гара във Варна.

В интервю за предаването „Преди всички" Деница Петрова от представителството на „Грийнпийс" в България не отрече твърденията в медиите, че корабът на организацията е у нас, за да обяви война на въглищната индустрия. Тя обясни, че „Грийнпийс" от година води кампания, която се стреми да покаже пагубното влияние на горенето на въглища върху човешкото здраве и околната среда.

Тя обясни, че хората, които ще посетят кораба, ще имат възможност да видят различни варианти на приложение на източниците на енергия в бита.

"Нашият кораб тръгна от Испания преди 2 месеца. Първите акции бяха на остров Ибиса - едно прекрасно място за туризъм, което е заплашено от добива на нефт. В следващите страни - Словения, Италия, Хърватска, кампанията беше насочена отново към използването на въглища. В Румъния кампанията беше срещу добива на шистов газ. Във всяка една страна кампанията е за енергия, но темата е в значение от наболелите проблеми в страната", обясни Деница Петрова.