Минималните осигурителни доходи не влияят негативно върху заетостта
Секция: ИКОНОМИКА
22 Август 2014 12:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Минималните осигурителни доходи не влияят негативно върху заетостта

/КРОСС/ Минималните осигурителни доходи (МОД) и минималната работна заплата (МРЗ) не влияят негативно върху заетостта. Това стана ясно от представеното днес в МТСП изследване за влиянието на МОД върху заетостта. Проучването обобщава мненията на 2525 работодатели и 3500 работници и служители и се реализира по поръчка на МТСП.

„57.3% от анкетираните в изследването смятат, че МОД не влияят негативно върху наемането на млади хора, а 58.4% са на мнение, че МОД не възпрепятстват наемането на нискоквалифицирани лица", съобщи ръководителят на изследването доц. д-р Емилия Ченгелова от Института за изследване на обществата и знанието към Българската академия на науките.

Тя посочи, че 53.3% от работодателите не смятат МРЗ за фактор за намаляване на заетостта. „58.1% от тях са на мнение, че МРЗ не влияе върху решенията за освобождаване на нискоквалифицирани работници", допълни Ченгелова.

Директорът на дирекция „Жизнен стандарт, демографско развитие, политики и стратегии" Веселин Инджев съобщи, че към момента в 36 икономически дейности работодателите и синдикатите са постигнали споразумения за МОД за 2015 г.

„Тези сектори обхващат около половината от работниците и служителите", поясни Инджев. Той посочи, че в няколко икономически дейности е договорено запазване размера на МОД и за следващата година.

Сред тях са производство и пренос на електрическа енергия, строителство на автомагистрали, пътища и самолетни писти, преносни разпределителни електрически и далекосъобщителни мрежи и в системата на Централния кооперативен съюз.