27 играят за изборите, 5-6 вкарват депутати
Секция: Анализи
22 Август 2014 13:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
27 играят за изборите, 5-6 вкарват депутати

/КРОСС/ Вече са известни партиите и коалициите, които ще се борят за влизане в 43-о народно събрание на България: засега те включват 20 партии и 7 коалиции. Наред с тях ще участват и независими кандидати, чийто общ брой едва ли ще надхвърли 10-15. Възможно е обаче още някои формации да бъдат шкартирани от ЦИК, ако примерно се окаже, че събраните от тях подписки имат дефект и не съдържат изискваните от Изборния кодекс 2500 имена и подписи на избиратели, подкрепящи участието на съответната формация в изборите.

Тук често се прави една елементарна грешка, като се смята, че който подкрепи някоя политическа сила или независим кандидат за участие в изборите, то той (тя) ще направи това и с гласа си в деня на изборите. Това, разбира се, не е така. Едно е да смяташ, че някой има право да участва в изборите, и съвсем друго е да дадеш гласа си за него. В този смисъл оповестяването на дадена подписка не разкрива тайната на вота на избирателите, които са я подкрепили.

Тази година броят на кандидатите за парламентарна слава намалява в сравнение с предходните избори: през 2013 в парламентарните избори участваха 36 политически формации: 30 партии и 6 коалиции, но в парламента влязоха само 4.

Сегашното намаление спрямо пика от 2013 г. говори за политически реализъм.

През 2009 г. партиите и коалициите бяха само 20, като бариерата преминаха 6 от тях. Интересна конфигурация се получи на изборите през 2005 - участваха общо 22 партии и коалиции, от които цели 7 влязоха в парламента!

Това е и рекордът на най-много партии, прескочили бариерата от 4% от действителните гласове. На другия полюс бяха изборите през 1991 г. - тогава в парламента влязоха само 3 партии и коалиции.

Зад тези сухи числа обаче се крият политически и лични драми. Така например през 1991 г. на изборите се явиха две СДС-та с тирета и две БЗНС-та, които общо получиха над 14% от гласовете, но се изхитриха всичките да останат под бариерата. Това доведе до първото правителство на СДС на малцинството (СДС имаше само 110 депутати и в началото беше подкрепено от ДПС), което имаше рекордно къс живот. През 1994 пък БСП получи първото абсолютно мнозинство (125 депутати), а на следващите избори през 1997 ОДС постигнаха рекорд от 137 депутати!

Интересна драма се случи с идването на царя през 2001 г., когато управляващата коалиция направи три фундаментални грешки и зорлем падна от власт. Първо, ако ОДС не бяха попречили на царя да стане президент, проектът НДСВ нямаше да се случи или поне не в този си вид. Второ, ако ОДС си бяха насрочили изборите в нормалния срок от 48 месеца (примерно през април 2001), то царското цунами нямаше да има време да се вдигне и ОДС щеше да спечели втори мандат. ОДС обаче избра да управлява 50 месеца (последните два без парламент), но това му беше и последното управление. И трето, ако ОДС бяха приели предложението на царя за съвместно управление, коалицията НДСВ + ДПС нямаше да се случи, а ОДС щеше да остане във властта. Самото НДСВ тогава имаше 120 депутати, а щеше да има цели 135, ако не бяха му спретнали две фалшиви НДСВ-та, за които отиде над 5% от вота главно по софийските села.

Друга интересна случка имаше на изборите през 2013. Както е известно, партиите получават субсидия, ако вземат поне 1% от вота, а коалициите - ако влязат в парламента, т.е. ако имат поне 4%. Но това „както е известно" очевидно не беше известно на ръководствата на ДСБ и СДС.

Вместо да участват самостоятелно и да вземат субсидията, и двете партии се набутаха в някакви безполезни в електорално отношение коалиции. В резултат на което загубиха над 2 милиона лева общо. За разлика от тях, партията „Глас народен" на Светльо Витков не направи тази чутовна глупост, взе си единия процент, усвои си субсидията от половин милион и заживя охолен във финансово отношение партиен живот.

Една от интригите на предстоящия вот е колко партии ще влязат в парламента и колко други партии ще успеят да грабнат субсидията (подчертавам - партии, защото малките коалиции никакви пари няма да вземат по упоменатите причини). Спокойно може да се прогнозира, че в 43-ото народно събрание ще има не по-малко от 4 и не повече от 7 партии и коалиции. По-вероятно е те да са 5 или 6 и именно на последните две числа е добре да заложим, ако хазартните дилъри ни предложат да влезем в играта.

И докато всички чакаме сакралната дата 5 октомври, гласовете на малцинството и на други бедни българи са вече напазарувани. А в българските гори (включително в народните паркове и в резерватите) вият резачки и пъплят огромни камиони с трупи. Често даже без номера, но на никого не му пука. До следващото грандиозно наводнение. И докато от чешмите дори на София и големите градове не протекат кал и други боклуци.

Автор: Проф. Михаил Константинов за 24 часа