Прокуратурата отказа да разследва още един запис на Борисов
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Август 2014 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата отказа да разследва още един запис на Борисов

София /КРОСС/ Прокуратурата няма да разследва и последната серия аудио записи на Бойко Борисов, за които съобщи миналата година сайтът "Биволъ" и в които ставаше дума за разпределяне на обществени поръчки. В публикацията се казваше, че в платформата "Болканлийкс" е получен анонимен мейл с прикачени към него записи на Борисов. Журналистът Атанас Чобанов изпрати сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, в който бе приложил и диск с аудиото.
В анонимния мейл имаше и обяснителни бележки, че записът е част от унищожени СРС заради предстояща тогава прокурорска проверка. Твърдеше се, че записът е унищожен на 29 март 2013 г. сутринта по разпореждане на Цветан Цветанов, който "изнудил" служителите на СДОТО.
Самият запис бил направен на тайно събрание на елита на ГЕРБ в хотел на Валентин Златев в Правец, състояло се след местните и президентските избори през есента на 2011 година. Идеята на анонимния подател бе да покаже, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов подслушвал всички дори и след като вече не бе министър, а целта на подслушването била да се рекетират бизнесмени.
Записът бе с много лошо качество и при прослушване изглежда, че устройството е спирано и пускано, а от него се чуваха няколко реплики на Борисов.
"...Как ще регулирате този въпрос (не се разбира)... сиреч трябва да тича, да обикаля, да раздава бюлетини, да обяснява, да прави събрания - това е много работа. Когато има ентусиасти това да го правят, това е добре. Но в много от случаите тези хора трябва да бъдат овъзмездени за тази си дейност (не се разбира)...
Следващото, което... (не се разбира)общинската корупция къде я генерират. Да речем на тая маса сме хора, с които сме спечелили сега изборите. И да речем една фирма, общинска, сядаме и си я разделяме по квоти... (не се разбира)... Утре има обществена поръчка. Нали така? Примерно ремонт на училища, на пътища, това купуват се, трамваи, влакове, няма значение...(не се разбира)... различни неща, горива, закуски... всичко. Има търг. Тогава... (не се разбира)... тоя търг е за мойта фирма... (не се разбира)... Нали, разбирате?".
Сигналът до главния прокурор бе изпратен в Софийската градска прокуратура (СГП), която започна проверка и възложи на специалисти от БАН да извършат техническа справка за това автентичен ли е записът, има ли по него наслагвания на звуци, респективно изтривания на такива и манипулиране на текст, както и целият разговор ли е записан на електронния носител или върху него се съдържа само подбрана част.
От СГП обясниха днес пред "Правен свят", този сигнал е изпратен по комптентност на Софийската районна прокуратура (СРП). От СРП пък казаха, че проверката е приключила с постановление за отказ за образуване на досъдебно производство от 13 януари т.г.
Проверката е била водена за престъпление по чл. 359а от НК, по който се наказва произвеждането, използването, предаването или държането на специално техническо средство за негласно събиране на информация без разрешение. Тоест, обект на проверката са били авторите на записите, а не участниците в събранието.
В крайна сметка не е било установено наличие на специално техническо средство и прокуратурата е отказала да започне разследване. Постановлението не е било обжалвано.
Тази седмица стана ясно, че на 30 юли прокуратурата е прекратила разследването и за записите по скандала "Мишо Бирата", в които главен герой пак бе Борисов. В тях бившият премиер нарежда на шефа на митниците Ваньо Танов да спре проверка в бирената фабрика на покойния бизнесмен Михаил Михов, а междувременно Борисов ходатайства за връщане на старата му работа на митничар, с когото той играе футбол. Прокуратурата заключи, че не може с категоричност да се каже, че записите са автентични, макар да има свидетелски показания за това, както и становище на чужди експерти, и прекрати разследването, като на практика пак не е проверявала дали Борисов е извършил престъпление.
В края на юли държавното обвинение е прекратило и възобновеното преди година дело за смъртта на Тодор Димов-Чакъра. Това разследване също бе свързано с Бойко Борисов, но в качеството му на главен секретар през 2003 г. Тогава той ръководи акция по задържане на Чакъра, който бе обстрелван 7 пъти с гранатомет и загина след обсада на къщата му, а България бе осъдена в Страсбург за неефективното разследване. Заключението на експертите и по възобновеното производство е, че Чакъра се е самовзривил с ръчна граната, от която са открити части в тялото му, а нарушения в действията на Борисов и баретите не са открити.