Премиерен афиш за сезон 2014/2015
Секция: КУЛТУРА
25 Август 2014 09:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Премиерен афиш за сезон 2014/2015

/КРОСС/Завесите се вдигат отново през септември. На сцените на родните театри ще видим редица нови представления.

На сцената на Народния театър "Иван Вазов" с премиера се завръща режисьорът Явор Гърдев. На 11 септември ще видим най-новата му постановка на "Жанна" от Ярослава Пулинович. В главната роля - Светлана Янчева.

С премиери в афиша са и Теди Москов - "Каквато ме поискаш" по Пирандело на 10 октомври, и Стоян Радев - "Солунските съзаклятници" от Георги Данаилов през ноември. "Най-сложният женски образ в театъра" Москов е поверил на Снежина Петрова, а във втория спектакъл ще видим Леонид Йовчев като харамията Орце Попйорданов.

От началото на септември режисьорът Красимир Спасов започва репетициите на "В полите на Витоша", чиято премиера ще е през октомври в Театър "Българска армия". С постановката театърът ще отбележи стогодишнината от смъртта на Яворов.

През новия театрален сезон ще видим още "Лес" на Островски,постановка на Николай Ламбрев. А в началото на новата 2015 година е премиерата на Асен Шопов - "Време разделно" с участието на всички артисти от трупата.

Тандемът Бина Харалампиева-Юрий Дачев (неизменно със сценография/костюми от Петя Стойкова) отдавна вече е марка за екипна работа. Появяват се в различни театри, работят с различни актьорски състави, но резултатът винаги е добър.

На 19 септември тандемът Бина Харалампиева - Юрий Дачев ще се появят в „Швейк". Дачев е изтръскал така романа"Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война", че образът, макар и да не разказва всичките си истории, получава своята логика. Звучи убедително и смешно. Харалампиева е избрала само двама участници - Герасим Георгиев-Геро за Швейк и Валентин Танев - за всичко останало (женски, кучешки и дузина други роли).

Армията напусна младата актриса Александра Сърчаджиева, която прие роли в Сатиричния театър. Там тя ще смени бременната Силвана Пишимарова не само в "Бурунданга", а и в премиерното заглавие "Не всеки е крадец мошеник" по Дарио Фо.

Постановката е на Андрей Калудов с Ернестина Шинова и Албена Павлова в главните роли, а спектакълът е копродукция с Пернишкия театър. Първата премиера на Сатирата обаче се нарича Bella Donna, постановка на Щефан Флеминг/Борислав Петранов.

От октомври Нона Йотова ще забавлява зрителите като майсторка на рецепти за кулинарни шедьоври и за справяне с омръзнали любовници. В  афиша ще влезе и "Тенор под наем", постановка на Венцислав Асенов с участието на Веселин Ранков.

Чаровната Стефка Янорова ще си партнира с Васил Михайлов в "Брудершафт" под режисурата на Асен Шопов. Премиерата е на 30 септември в Театър 199. На 12 октомври там ще се появи и "Чинечита", но с участието на Стафан Мавродиев. През 50-ия си сезон театърът ще разчита много на "Червено" - поставена от Владлен Александров, пиесата на Джон Лоуган с Георги Кадурин и Иван Юруков започва истинския си път към зрителите, след като бе показана премиерно през юли.

Театър "София" ще започне сезона с постановката от края на миналия сезон - "Сватбата на дребния буржоа" на Петринел Гочев. Първата премиера на театъра е на 23 септември - "Антигона" на режисьора Иван Добчев.

Малък градски театър "Зад канала" ще представи "Човекоядката" от Иван Радоев и възродена от Бина Харалампиева. В ролята на Топузов, донесла слава на Тодор Колев, сега е Христо Мутафчиев. Официалната премиера е през октомври.

На сцената на „Зад канала" ще видим още "Чиста къща", постановка на Влади Люцканов с гост актрисата Мария Каварджикова.

Люцканов ще постави и "Кухнята" в Младежкия театър, но първата премиера там е "Кривите огледала", режисирана от Ивайло Христов. Марий Росен пък работи по текстове на Чехов, Кафка и Хесе.

И през този театрален сезон Мариус Куркински ще играе моноспектакъла си "Сънят на смешния човек". Къде? Навсякъде.

И Камен Донев ще продължи да играе моноспектаклите си „Възгледите на един учител за всеобщата просвета" и „Възгледите на един учител за народното творчество"

Драматичният театър в Пловдив обещава 4 нови заглавия. Две от тях са: "Сако от велур", постановка на Борис Панкин, и "Какво видя икономът през ключалката" на Красимир Ранков.

С четири нови заглавия е и афишът на Сливенския театър. Сред очакваните с най-голям интерес е "Ефектът", чиято премиера е на 23 септември.

Варненските зрители пък очакват "Бурята" от Шекспир, "Свекърва" от Срашимиров и "Всичко наопаки" от Молиер.

В Бургас сезонът ще започнае с "Око под наем" от Шафър и "Кредитът" от Галсеран.

Русенският театър вдига завесите с "Без зестра" на 10 септември.

В Плевен първо ще разчитат на излезлия през май моноспектакъл "Мерилин Монро - възход и агония" на режисьорката Елена Баева и актрисата Надя Новоселска, а в Смолян - на новия живот на Родопския драматичен театър с "Последният пастир" по Хайтов и още поне три премиери.