Подкрепяме Кристалина Георгиева (обновена)
Секция: ПОЛИТИКА
27 Август 2014 08:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Подкрепяме Кристалина Георгиева (обновена)

/КРОСС/Кабинетът "Близнашки" застава твърдо зад кандидатурата на Кристалина Георгиева за Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност. 

Правителството одобри позицията на България за предстоящия извънреден Европейски съвет. На 30 август държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на Европейския съюз трябва да номинират кандидати за нов състав на Комисията, председател на Европейския съвет и Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност.

Страната ни, която ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев, ще защитава кандидатурата на досегашния член на Комисията Кристалина Георгиева за Върховен представител.

Върховният представител на ЕС се избира от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство, със съгласието на председателя на ЕК. Мандатът му е пет години, по подобие на този на останалите комисари.

Встъпването в длъжност на новата Европейска комисия е предвидено за 1 ноември 2014 г., а на новия председател на Европейския съвет - на 1 декември 2014 г.