Учителка се закани: Ще умра от глад в кабинета си
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Август 2014 18:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учителка се закани: Ще умра от глад в кабинета си

Бургас /КРОСС/ Дългогодишната учителка Пенка Петрова е доведена до отчаяние от Община Сунгурларе, тя се заканва да обяви гладна стачка и да не излезе от кабинета си, за да защити професията си, труда на децата, които обучава, както и техните постижения. Петрова е директор на Общинския детски комплекс в града, където вместо всяка културна проява и инициатива да се толерира, очевидно е на път да бъде смазана. Преди дни тя била извикана от зам. кмета Тодорка Павлева, от която разбрала, че предстои закриването на Общинския детски комплекс.
Като предлог за предстоящата драстична мярка се използва, че Общината нямала средства за издръжката му, а дейността му била неефективна. Парите, давани досега за ОДК, щели да бъдат пренасочени към училището, където да се развива извънкласна дейност. Това буквално съсипва Петрова, от седмица не е спала, а кметът Георги Кенов мълчи безучастно. Той упорито твърдял в очите на Петрова, че докладна записка с подобно предложение не е подписвал. От местния парламент обаче заявиха, че то е внесено за разглеждане на предстоящата в петък сесия от името на градоначалника.
„Работя от 18 години, дала съм сърцето си за децата, които посещават 19 групи. Имаме много успехи, над 300 грамоти, правим сами национален конкурс „Трифон Зарезан", постиженията ни са видни за всички. Децата се изявяват на сцена и са изправяли цели зали на крака. При нас районът е със смесено население и е особено важно да видиш как българчета, турчета и ромчета са завладени заедно от народните песни и танци", разказа Пенка Петрова, която не сдържа сълзите си пред репортер на Флагман.бг. Тя е напълно отдадена на работата си. „Това е моят живот, без работата си и без децата - ще умра. В петък, на сесия на Общинския съвет, предстои моето унищожение. Ако бъде гласувано предложението на общинската администрация - аз съм готова да предприема крайни действия. Ще гладувам и ще умра в кабинета си. Не съм казала на съпруга си, нито на детето си какви проблеми имам, защото това ще бъде истински удар за тях. Те знаят на колко лишения съм ги подлагала в името на пътуванията и изявите на децата, които обучаваме", каза Пенка Петрова трепереща. Жената буквално ридае, заради намерението на Общината.
„В момента съм в отпуска, но вече трети ден съм непрекъснато в кабинета си, просто не мога да прежаля как ще съсипят всичко тук. Получавам чисто 762 лева, толкова много ли са? Имаме 2 бройки и половина. Постигаме всичко сами.", каза Петрова. Тя се надява да се намери решение, за да бъде запазен ОДК в Сунгурларе, пише flagman.bg.