3902 зрелостници на поправителна матура по БЕЛ
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Август 2014 07:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
3902 зрелостници на поправителна матура по БЕЛ

/КРОСС/ В 6,00 часа днес в Министерството на образованието и науката доц. Румяна Коларова изтегли името на журналистката от вестник „Аз Буки" Татяна Дикова, която натисна клавиша за генериране на изпитния вариант за задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература.

Тестът, върху който ще работят зрелостниците, се генерира измежду 11 млн. варианта. 41 въпрос, на който зрелостниците ще избират да пишат есе или интерпретативно съчинение, ще е формулиран върху произведение от възможни 15 изучавани автори.

Министър Коларова пожела успех на зрелостниците и съобщи, че до изпита по български език и литература се допуснати 3902 младежи.

В момента комисия от експерти сглобява изпитния вариант. Вариантът ще бъде изпратен до всички училища в страната, в които се провежда изпитът. Там чрез парола вариантът ще бъде разсекретен, разпечатан и раздаден на зрелостниците.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще започне в 8,00 часа и ще продължи 4 астрономически часа, а за младежите със специални образователни потребности - 6 астрономически часа.