Експерти предвиждат ниска избирателна активност на 5 октомври
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Август 2014 07:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерти предвиждат ниска избирателна активност на 5 октомври

/КРОСС/Основната интрига е дали ще можем да създадем парламентарно мнозинство. Шансовете не са големи. Идеята за пълно мнозинство е пропаганда и нищо друго, заяви в студиото на Нова тв социологът Кольо Колев. ГЕРБ най-вероятно ще има по-малко депутати от тези 97 сега, смята той. Въпросът, според него, е доколко партиите ще намерят някакъв мост помежду си и да създадат управление. Колев допусна да влезем в спиралата на политическа нестабилност и на избори поради недобрата политическа култура у нас.

„За първи път няма добри. И тези не ги ща, и тези не ги ща, и тези не ги ща... - това според мен вещае доста ниска избирателна активност. И с тази ниска избирателна активност пълно мнозинство няма да има", обобщи Колев. Ниската избирателна активност е алтернатива за малките партии, смята социологът. Той предвижда едно добро представяне на партии като тази на Светльо Витков и Николай Цонев.

Проф. Михаил Константинов се съгласи с тезата, че пълно мнозинство няма да има. Но: „Да правим втори избори през февруари ще бъде безумно", заяви проф. Константинов и препоръча на политиците „да си седнат на задниците и да свършат работа".

Опитът отново да се направи връзка БСП с ДПС и с още нещо, няма да се случи, смята той. Според него обаче „България без цензура" и Патриотичният фронт може да бъдат привлечени в някаква формация. Интригата е дали ще има седем партии в парламента, каза той.

Това в крайна сметка ще бъде временно, допълни Кольо Колев. Той смята, че е напълно възможно ГЕРБ и ДПС да успеят да формират мнозинство, но това едва ли ще се случи.

Според проф. Константинов две са възможностите - да има коалиция с подписано споразумение или една партия да поеме властта, подкрепена от други партии и изпълняваща част и от техните програми. Той обаче е категоричен - нуждаем се от едно стабилно управление.

Еднопартийно управление - да, може и да е стабилно, но то страда от глупостта, залитването и преяждането с власт, допълни Колев.