Костов: Ако се сбъднат рисковете, казвам имената на хората, атакуващи КТБ
Секция: ПОЛИТИКА
28 Август 2014 08:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Костов: Ако се сбъднат рисковете, казвам имената на хората, атакуващи КТБ

/КРОСС/ "След предишното ми гостуване в бТВ, когато коментирах развитието на казуса около КТБ аз бях атакуван, че съм бил тежък конфликт на интереси, защото казах доста истини по въпроса." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Иван Костов, бивш председател на ДСБ.

"В момента ситуацията в банковата система е критична, особения надзор, който осъществява БНБ над КТБ не се упражнява както е по закон и се налага усещането, че централната банка просто няма инструментите да се справи със ситуацията и изчаква идването на нов парламент и ново правителство. КТБ няма отрицателна капиталова адекватност и това се видя в първия одитен доклад относно състоянието й, същото ще покаже и вторият такъв, който се очаква да излезе в началото на септември. Това означава, че там няма капиталова дупка, както се настояваше. Това означава също така, че банката съвсем спокойно на 15 октомври може да отвори врати и да посрещне с капитали и средства желанието на клиентите да си изтеглят средствата", категоричен бе Костов.

"Ние от „Лаборатория управление на рискове" имаме изготвен анализ и план как банката може да бъде оздравена и именно по този начин да може да отвори врати. Тези, които искат затварянето на КТБ и на банка „Виктория" и тяхното фалиране, са тези, които дърпат конците по този случай. БНБ и държавата, при желание от тяхна страна, могат с много по-малко от 3.5 милиарда, които ще трябва да се изплатят при ликвидация на КТБ, да я оздравят и стабилизират. Ако не знаят как нека се допитат до мен или до други специалисти, които знаят как кризата в банката да бъде разрешена", каза още той.

"Министърът на финансите съвсем правилно е осъзнал ситуацията, че бюджетът за 2014 година не е съставен правилно и че е нужна неговата актуализация. Заеми обаче от 6 милиарда, които от ГЕРБ искат държавата да изтегли, за да се стабилизира ситуацията, не са нужни и се учудвам защо експертите и икономистите в партията на Борисов не са го посъветвали досега да не говори подобни неща", каза Костов.

Бившият лидер на ДСБ добави, че актуализацията на бюджета е и нужна, за да може държавата да се справи с кризата в КТБ и тя да бъде оздравена.

Иван Костов заяви, че той в момента не е политическо лице, не се бори за някакви избираеми места в Народното събрание и не приема обвиненията към него, че действията и тезите му относно кризата с банката на Цветан Василев са на база политически интереси.

Той добави, че 2009 година, когато е бил опозиция в НС, не е спестявал никакви истини, включително и по отношение на КТБ и това, че там бяха съсредоточени големи държавни средства.

Големият въпрос е при фалит на банката кой след това ще се възползва от ситуацията и ще разграби нейните активи и кой ще бъде истинския потърпевш от едно такова развитие, а това ще са вложителите в нея със средства над 100 хиляди евро.

"Не може да се развива тезата, че хората са знаели рисковете като са си влагали парите в една банка, в случая в КТБ, защото това означава, че няма прокуратура, няма БНБ, няма институции, които да гарантират интересите на хората", каза Иван Костов. "Още повече, че в случая с банката е напълно оздравима, ако има воля за това", добави той.

"Много малко хора са в състояние на прочетат анализа и прогнозите ни. Няма такава дупка, ако прокуратурата иска или определени кръгове искат да обвинят определени лица за това, че са нанесли щети, фалирайки банката, това означава да изхвърлят бебето заедно с мръсната вода. За тези кръгове, които се вижда, че атакуват банката, ако се сбъднат рисковете, аз ще кажа по телевизиите имената персонално на тези лица, на хората, които ще бъдат и уплашени и паникьосани ако допуснат рисковете да се сбъднат", закани се Костов.