Лавров: САЩ и ЕС препятстват на Русия в предотвратяването на глобалната заплаха
Секция: Русия
28 Август 2014 10:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров: САЩ и ЕС препятстват на Русия в предотвратяването на глобалната заплаха

/КРОСС/ Действията на САЩ и европейските колеги препятстват на Русия в предотвратяването на глобалната заплаха, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки думите на руския външен министър Сергей Лавров.

„На колективните ни стъпки на международната арена за предотвратяването на всичките заплахи и атаки препятства стремежът на САЩ, Запада като цяло, да запазят доминиращото си положение в света, положение към което те са свикнали от столетия. Опитват се изкуствено да забавят реализацията на този многополюсен и полицентричен свят, който отразява обективните тенденции на световното развитие", заяви Лавров на пресконференцията на младежкия форум „Селигер-2014" в Тверская област.

На въпроса за отношенията с Украйна, Лавров отговори: „Ние нямаме интерес да се развали тази държава. Ние не сме заинтересувани в това, правата на човека (където и да е в света) да не бъдат осигурени. И това, което се случва в момента в Украйна, което Международният комитет на Чернения кръст е свидетелствал като вътрешен военен конфликт - ни кара да се ръководим от онези подходите, които са заложени в международното право, а именно - прекратяване на огъня и започване на преговори".

„Ние не можем да не уважаваме волята на украинския народ. Но този народ трябва наистина да получи възможност, доколкото това е възможно, да постигне споразумение, което няма да бъде наложено. Всичко това трябва да стане не в условия на война, не под артилерийски обстрели и бомбардировки, а в условията на примирие и прекратяване на огъня", подчерта руският външен министър Сергей Лавров.

„Примирието в Украйна не може да бъде "заложник" на разговори. Най-важното сега е всички да престанат да стрелят, за да може Украйна да покани всички региони към незабавно започване на национален диалог", каза още Лавров.