Българите в Украйна се молят за мир и се питат срещу кого ги викат да воюват
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Август 2014 11:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българите в Украйна се молят за мир и се питат срещу кого ги викат да воюват

/КРОСС/ Мобилизацията в Украйна тече, като в армията се викат мъже от всички етноси, независимо дали си българин, молдовец, албанец или рускоговорящ украинец, това коментира в ефира на Дарик Максим Димитров, млад българин, който е роден в одеското село Голица, но в момента живее и работи в България.

Той добави, че българите в Украйна се питат „срещу кого воюват" мобилизираните и в името на какво.
„Има една несигурност и страх, защото сега има голяма мобилизация. Дори от моето село взимат мъже, а хората се питат „срещу кого воюваме, за какво, какви интереси защитаваме и дали ще се върнеш?!?". Мога да кажа, че от Болградския район има вече 11 души, които са загинали. Дори онзи ден погребаха едно момче, което е българин", разказа Максим Димитров.

„В нашия район, в Одеска област, е по-спокойно, единственото, което визуално смущава е, че по магистралата има много постове и хора с автомати, танкове. Ситуацията никак не е спокойна и не може да се каже дали хората са за едната страна или за другата в конфликта", каза още младият ни сънародник. Когато сядаме на маса преди казвахме да има здраве като вдигаме наздравица, а сега единственото, което правим, е да се молим за мир, допълни той.

Максим Димитров поясни, че за третата мобилизацията в Украйна се изпращат призовки на адресната регистрация на всички, които имат някакво звание в армията до 60-годишна възраст. Миналата година през ноември е бил последният прием в наборна служба в Украйна, но заради събитията законът е променен и службата в армията отново е подновена.

„Хората не искат да ходят да воюват, особено родителите - има такива, които казват, че е по-добре да отидат в затвора, отколкото на тази война, която не е ясно как ще свърши", коментира още младият българин, роден в Украйна.
Кметовете в селата също не съдействали особено, а и мобилизацията в селата била доста по-трудна, защото много хора били регистрирани по адрес там, но работят и живеят в градовете. „Но иначе взимат, мобилизират хора без значение от коя националност са - дали българи, дали молдовци, рускоговорящи украинци", каза още Димитров.

Въпреки ситуацията в Украйна и водените в част от страната военни действия, Максим Димитров съобщи, че и тази година 120 души от Украйна, Молдова и България са се събрали на традиционната вече Лятна среща на бесарабските българи.
В рамките на два дни село Бабата е събрало хора от Одеса, София, Тараклия, Каменка, Делжилер, Задунаевка, Бабата и още много други места от региона в празник на родолюбието, българските традиции и фолклор.