До 600 лева на ден от търговия с плодове на пясъка
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Август 2014 12:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
До 600 лева на ден от търговия с плодове на пясъка

/КРОСС/До 600 лева стига дневната печалба от една сергия с плодове и зеленчуци по големите курорти, пише "Монитор". Търговията по плажа е изключително доходна и между търговците често се водят войни, подобни на тези между наркопласьорите за завземане на най-добрите места. Цели семейства от вътрешността на страната изкарват по 2-3 месеца в каравана или зад сергията с плодове и зеленчуци. Дините, пъпешите, доматите и краставиците те карат от своите градини на село или от борсите и ги продават на космически цени. Част от парите обаче давали на концесионерите на плажа, които не само им позволяват да въртят търговията си, но имали ангажимента и да ги предупреждават кога от Агенцията по безопасност на храните ще провеждат акция в района.

Мургави плажни търговци по родното Черноморие вкараха в рекламата на стоката си и американския президент Барак Обама. На плажа край Варна двама млади роми мъкнат по пясъка тенджера с варена царевица, която рекламират с викове: "Хайде на вкусната царевица! Кочанът на Обама, зърната на Памела Андерсън, закуската на Майкъл Джексън. Евтина и вкусна. Само за 2 лв. парчето". Ако се съди по честите рейдове на търговците, бизнесът им явно върви доста добре.

Проверка установи, че мургавите търговци не спазват и най-елементарните санитарно-хигиенни правила и норми. Царевицата се вари напълно незаконно от две жени, на стотина метра от плажа, на една поляна в черен от употреба казан. Единствено тенджерата, с която продавачите обикалят по плажа, е по-лъскава и представителна. Самата търговия също е незаконна, тъй като за парещия кочан продавачите не издават никакъв касов документ.