Божидар Димитров: Да даваме паспорти на поне 100 хиляди етнически българи годишно
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Август 2014 13:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Божидар Димитров: Да даваме паспорти на поне 100 хиляди етнически българи годишно

/КРОСС/Ако някой иска да реши демографския проблем на България, не може да го направи без драстични промени в Закона за гражданството. И те трябва да бъдат в духа на законите на Германия, Унгария и Румъния. Необходими са ни поне 100 000 нови български граждани от съседни или по- далечни държави годишно, всичко друго е прах в очите. Това се казва в писмо на Божидар Димитров до медиите.

Историкът посочи като пример приетите в Унгария, Румъния и Германия Закони за даване на гражданство на етнически групи, живеещи извън съответната страна. Според него, от 2010 година досега повече от 660 000 етнически унгарци са получили паспорти, същото важи и за 450 000 етнически румънци.

Докато у нас през 2013 година са издадени едва 5000 нови паспорти на българи от Македония и други държави в Европа.

Решаването на демографския проблем може да стане само, когато паралелно с мерки за вдигане на раждаемостта по модела на Германия, Унгария, Румъния, а напоследък и Русия започнем да даваме усилено гражданство на българи от диаспората. Те са в Македония, Сърбия, Албания, Косово, Румъния, Молдова, Украйна, Русия, Казахстан, Германия и Турция около 3, 5 - 4 милиона души, пише още Димитров.