Последно сбогом с Валери Петров
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Август 2014 07:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Последно сбогом с Валери Петров

/КРОСС/ Днес във фоайето на Народния театър "Иван Вазов" в столицата е поклонението пред един от най-обичаните български творци Валери Петров. Роднини, близки, приятели и почитатели взимат последно сбогом с гения на стиха.

Валери Петров издъхна след инсулт тази сряда, 27 август, на 94-годишна възраст.

Макар и лекар по образование, Валери Меворах, както е истинското име на Валери Петров, ни завеща огромно наследство от лирична и сатирична поезия с открояващ се стил, книги за деца, сценарии за филми, няколко пиеси. Дете на адвокат и учителка по френски език, поетът учи в италианското училище, след което завършва хуманитарна медицина.

Някъде между работата си в Радио София и участието си като военен писател в Отечествената война, работи и като лекар във Военна болница и в Рилския манастир. През 40-те години на миналия век работи е част от българската легация в Рим като аташе по печата и културата.

Бил е редактор в Студия за игрални филми, редактор на издателство "Български писател", както и народен представител в 7-ото Велико народно събрание. През 2007 г. майсторът на стиха потапя слушателите на Дарик в дълбокото на философията на последните си творби.

Освен с увековеченото сътворено от него, Валери Петров е известен с преводите си на Уилям Шекспир на български език, които завещава на поколенията.

През 1938 г. излиза от печат първата му книга "Птици към север" с псевдоним Асен Раковски. По-късно пише поемите "Палечко", "На път", "Край синьото море". Автор е на сценарии на игрални филми, сред които Рицар без броня, Един снимачен ден, Йо хо хо. Превежда от английски, немски, руски, италиански и испански.

Валери Петров е академик на БАН от 2003 г., вписан е в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради Пет приказки, номиниран е за Нобелова награда.

През 2009 г. геният на стиха получава специалната награда на Дарик радио за цялостен принос към живота ни.

През 2013 г. е удостоен с Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент - за принос към българската култура и разбирателството между нациите.

Снимки: Булфото, всички права запазени