Бременски музиканти гостуват в Стара Загора
Секция: КУЛТУРА
29 Август 2014 17:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бременски музиканти гостуват в Стара Загора

/КРОСС/ От 30 август до 4 септември 2014 Mладежкият оркестър на Бремен ще изнесе общо 4 концерта в България. Концертите ще се състоят в Бургас, Стара Загора и Варна. С гастролите си в България младите музиканти целят да поставят началото на едно перспективно музикално сътрудничество. Старозагорската публика може да ги види на 2 септември от 19.00 ч в залата на Оперен театър. Входът за концерта в Стара Загора е с покани, които всички желаещи могат да получат безплатно от касата на Операта, в дните преди събитието.
Фактът, че почти 60 музиканти ще потеглят със своите инструменти за България в края на август, може да се нарече постижение на организационното майсторство. Когато идеята за това изключително по своя характер музикално-образователно пътуване хрумна на една амбициозна млада жена, тя едва ли бе нещо повече от една мечта.
Рена Градманн, докторант в областта на природните науки и любител-контрабасист, посещава за първи път България през 2004 като 15 годишна, водена от желанието да опознае една не толкова отдалечена географски, но твърде непозната за Западна Европа страна. Едногодишният ѝ престой в страната се осъществява благодарение на организацията Youth for Understanding. Приета сърдечно от българско семейство в Стара Загора, град разположен в централната част на страната, Рена Градманн започва да изучава не само езика, но и манталитета и духовните ценности на един народ с богати културни традиции. Животът в българското семейство, пътуванията из България, както и срещите, и разговорите с местните хора оставят в нея дълбоки и дълготрайни впечатления.
Днес, почти 10 години по-късно, желанието ѝ да даде и на други млади хора възможността да се докоснат и да бъдат очаровани от съкровищата на тази изключителна страна на брега на Черно море, и от нейните хора, е не по-малко силно. В рамката на все по-отслабващата обществена подкрепа на политиката на Европейския съюз и на все по-негативните заглавия в пресата свързани с прииждането на бедни източно европейци в немските градове, подобна инициатива може само да подкрепи идеята на европейската интеграция.
Неуморните усилия на организаторите на турнето като Градманн, помощник-ръководителката на Бременския младежки оркестър Катарина Нора Тидтке, както и подкрепата на Община Стара Загора и на Гьоте Институт в София, направиха настоящия немско-български музикален проект реалност. За участие в турнето бе спечелен известният българският пианист Юлиан Горус, победител в Бременския конкурс за пианисти. На диригентския пулт ще застане дългогодишният ръководител на оркестъра Стефан Гайгер. По време на концертите ще прозвучат: Концерт за пиано Nо 1 на П. И. Чайковски и Симфония No 5 c-mol на Лудвиг ван Бетховен. По време на пребиваването си в България, младите музиканти от Бремен ще бъдат настанени в български семейства, което ще им даде възможност за едно непринудено общуване с хората на България. В програмата на пътуването са включени и съвместни мероприятия с български ученици от училищата с изучаване на немски език.
Организаторките са вoдени от убеждениетo, че невъзможни неща нямa. Обикновено, международни музикални проекти като този се раждат като мечта и в началото живеят единствено в ентусиазма, възторга и отдадените усилия на един единствен човек, но след това, радостта от осъществената мечта споделят стотици приятели на музиката.