Културният министър цъфна изненадващо на Ларгото
Секция: КУЛТУРА
29 Август 2014 19:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Културният министър цъфна изненадващо на Ларгото

София /КРОСС/ Министърът на културата доц. д-р Мартин Иванов и заместник-министър Боил Банов инспектираха хода на аварийната консервация на Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика".
От вчера на Ларгото започна активна работа по разчистването и отводняването на разкритата археология до метростанцията. Експерти на Министерство на културата, сред които и арх. Иван Мечкунов - държавен експерт от Дирекция „Управление на собствеността", представители на Агенция по заетостта към Министерство на труда и социалната политика, както и работещите на 2 смени по 10 човека работници, наети по програма за временна заетост, през целия ден бяха на обекта и предприемаха всички необходими мерки за подготовката му за предстоящия зимен сезон. Работните групи продължават да подменят специалните „дишащи" покрития, които защитават античните зидове от климатични влияния. Подменят се и дървените предпазни скари над античните зидове, продължава и отводняването на цялата територия на античния комплекс.

Министърът на културата Мартин Иванов поздрави и се ръкува с всички работници и специалисти, които работеха на Ларгото, и се поинтересува дали ще бъдат спазени вече обявените срокове за приключване на неговата консервация.
Както е известно, на 25 август 2014 г. на пресконференция в Министерство на културата министърът на културата в служебното правителство доц. д-р Мартин Иванов и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова представиха конкретните мерки, които ще предприемат двете институции за опазване на откритата археология на Ларгото. Тогава те поставиха и краен срок - 15 септември 2014 г., за завършване на аварийната консервация на обекта.
Екипите, които изпълняват дейностите по аварийната консервация на Ларгото и подготовката му за зимния сезон, увериха днес министър Мартин Иванов, че ще приключат с обезопасяването на античните зидове още преди 15 септември.