Тигър без ивици се роди в Китай
Секция: ЛЮБОПИТНО
29 Август 2014 20:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тигър без ивици се роди в Китай

/КРОСС/ В зоопарка на китайския град Ханджоу, провинция Джъдзян се роди черно тигърче, чиито ивици не могат да се видят с невъоръжено око. Според The Daily Mail,това се дължи на факта, че родителите на мъника са от една и съща популация.
Сега тигърчето живее в дома на един от служителите на зоологическата градина, а като негова майка се изявява домашното му куче.
Според The Daily Mail, ивиците на животното са се разширили, което ги прави практически незабележими. Това е резултат от изменения, наречени абундизъм. Подобно състояние е широко разпространено сред големите котки, които живеят в гъстите гори.

Абундизмът е състояние, при което се наблюдава усилена пигментация на кожата при което оцветяването остава неравномерно. При тази форма на меланизъм петната или черните ивици могат да се разширят като така се сливат и придават окраска наподобяваща, но нехарактерна за вида. Меланизмът и абундизмът се проявяват в резултат на мутация, но могат да възникнат и в резултат на други фактори. Такъв може да бъде температурата по време на бременността, която да повлияе на транскрипцията и транслацията на гените.