Съдът: Сакскобургготски да върне и хижата "Саръгьол"
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Август 2014 21:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съдът: Сакскобургготски да върне и хижата "Саръгьол"

София /КРОСС/ Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок да предадат на държавата ловната хижа "Саръгьол" в Рила, реши Софийският окръжен съд. Това е втори имот, който бившият премиер и сестра му губят само за седмица. Както "24 часа" пръв съобщи миналата събота, Софийският окръжен съд върна на държавата и двореца "Царска Бистрица".
Основният извод в решението е, че хижата е изградена върху държавен терен и собственикът на земята придобива и сградата.
Съдът е отхвърлил предявените от държавата в лицето на регионалното министерство искове срещу Симеон и Мария-Луиза да платят обезщетение, защото са ползвали имота без правно основание от 30 май 2006 до 30 май 2011 г.
Исковете са били в размер на по 15 000 лв. срещу всеки от тях. Магистратите са приели, че те са получили имота от държавата по силата на заповед на областния управител на Софийска област и не дължат обезщетение за ползването му без основание. За да отхвърли исковете, съдът се е позовал и на практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Също така е отхвърлена претенцията на Симеон Втори и сестра му да задържат хижата до заплащане на направените в нея подобрения.
Тъй като те са недобросъвестни владелци, законът не им предоставя право на задържане до заплащане на направените подобрения", се казва в решението.
То е от 28 август и може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд.
Хижата "Сарьгьол" е един от трите имота на Симеон, за които държавата води дела в окръжния съд. Останалите са резиденцията "Ситняково" и "Царска Бистрица". Има и дело за 66 гори в община Самоков.
Симеон получава имотите през 2002 г. с решение на правителството на НДСВ, а тогавашният областен управител, който после става депутат от партията на Симеон - Олимпи Кътев, ги деактува.
"Саръгьол" има централна сграда с 14 стаи, кухня и столова - общо 454 кв. м. Другата сграда е от 142 кв.м, конюшня и караулно помещение, построени върху обща площ от 2597 кв. м.