Разследвали Касим Дал за връзка с турски служби
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Август 2014 21:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разследвали Касим Дал за връзка с турски служби

София /КРОСС/ МВР и ДАНС са разследвали един от коалиционните партньори в Реформаторския блок Касим Дал за връзки с турското разузнаване и опит за участие в подготвян атентат срещу лидера на ДПС Лютви Местан, научи „Преса". Тази сутрин по bTV бившият шеф на контразузнаването (НСС) ген. Атанас Атанасов заяви, че Касим Дал е бил подслушван по анонимен сигнал като политически противник на предишното правителство на Пламен Орешарски. Той получил писмо за това от анонимен подател с адрес централата на ДАНС на столичния бул. „Черни връх".
Според Атанасов сигналът бил, че Дал е подготвял покушение срещу Лютви Местан и депутата от ДПС Делян Пеевски. Но целта на разследването била да се държи под контрол един политически деец, който е критик на една от партиите във властта. „Разбирам, ако бяха контролирали Касим Дал по линия на сигурността, защото неговите връзки с властта в Турция са известни, но да хвърлиш такава анонимка на криминалната полиция", възмути се бившият шеф на НСС.
Оказа се, че истината е малко по-различна. Дал е попаднал в разследване на МВР и ДАНС, но не като политик, а като човек, контактувал с агенти на турското разузнаване, заявиха осведомени пред „Преса". През есента на 2013 г. в спецслужбите е постъпил сериозен сигнал, че се подготвя покушение срещу Лютви Местан. Проверката довела до решение лидерът на ДПС да бъде подсигурен с допълнителна охрана и брониран автомобил от НСО. Разследването първоначално е поето от ДАНС. По време на него са засечени хора, работещи за турското разузнаване. По-късно става ясно, че те поддържат тесни връзки с Касим Дал. Разследването е възложено на новосформирания отдел „Тежки престъпления" в Криминална полиция. То още не е приключило, научи „Преса".
Атанасов обяви още, че е получил документ, според който ДАНС е разследвала държавния глава Росен Плевнелиев, като с това е нарушила конституцията. Става дума за скандала около срещата на президента във Виена с представител на енергийната компания ЕВН. На 20 май медиите гръмнаха с новината, че прокуратурата и ДАНС разследват президента за въпросната среща. Няколко дни по-късно прокуратурата прекрати разследването, а главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че това е недопустимо.
Днес премиерът Георги Близнашки извика ген. Атанасов и Дал на среща, на която да получи посочените документи. След това ще бъде разпоредена проверка на МВР и ДАНС във връзка с твърденията на генерала. Очаква се главният секретар на МВР Светлозар Лазаров също да поиска проверка от прокуратурата.