Три съсловни организации на магистрати категорично против реформа на съдебната власт
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Август 2014 21:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Три съсловни организации на магистрати категорично против реформа на съдебната власт

София /КРОСС/ Три съсловни организации - Асоциация на прокурорите в България (АПБ), Българска съдийска организация (БСА) и Камарата на следователите в България (КСБ),публикуваха съвместно становище за предложената от Министерството на провосъдието актуализирана стратегия за съдебна реформа, с което се противопоставят на предлаганите промени в структурата на управлението на съдебната власт от Висшия съдебен съвет.

"АСОЦИАЦИЯТА НА ПРОКУРОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ, БЪЛГАРСКА СЪДИЙСКА АСОЦИАЦИЯ и КАМАРАТА НА СЛЕДОВАТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ категорично се противопоставяме на предложението за разделяне на Висшия съдебен съвет на две отделни колегии, пишат в общото становище трите организации. - Считаме, че създаването на две отделни колегии, т.нар. "прокурорска" и т.нар. "съдийска", ще е в пряко противоречие с чл. 130 ал. 6 т. 1 и т. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 129 ал. 1 от Конституцията на РБ. Наред с това подобна мярка ще създаде риск от изолиране на Прокуратурата от Съдебната власт, което би улеснило по-късното й преминаване в подчинение на изпълнителната власт. Този риск е особено голям и реален, предвид обявеното от Министерството на правосъдието намерение за предприемане на конституционни промени, в случай че предложените идеи за реформи не се осъществят."

Освен че те намират за противоконституционно разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска, трите организации отхвърлят опасенията, че сегашната практика допуска прокуратурата да кадрува в съда. Въпреки многократно посочваната от медиите практика, че при избора на ръководители не само в прокуратурата, но и в съдилищата обичайно във ВСС се гласува за явни или скрити фаворити на главния прокурор.

Общото становище на трите организации е представено на Министерството на правосъдието в отговор на процедурата, която служебният министър Христо Иванов предприе за акатуализация на Стратегията за съдебна реформа, в която основните акценти са повишаване на общественото доверие в правосъдието и върховенство на закона чрез гарантиране на независимостта на съдебната власт.

На 12 август министър Иванов се срещна с представители на 15 неправителствени и съсловни организации, на която той ги увери, че

ще се търси консенсус между изпълнителната власт и гражданския сектор за реформа

и ги покани да дадат своите виждания до началото на септември.

За консенсус пледира и бившият министър Зинаида Златанова на заключителната си отчетна пресконференция, тъй като в началото на годината и тя огласи предложения за законодателни промени, които предвиждаха структурлни промени и разделяне на ВСС на съдийска и прокурорска колегия, за да се гарантира независимостта на съда.

На срещата на 12 август трите съсловни организации - Асоциацията на прокурорите, Българска съдийска асоциация и Камарата на следователите - не изпратиха свои представители. Игнорирането на срещата с министъра, на която той призова за постигане на консенсус, и излизането им днес с общо становище против, наподобява повече организирана съпротива срещу онези елементи от актуализираната стратегия, които биха довели до реални промени, отколкото участие в конструктгивно обсъждане.

Какво е известно за трите съсловни организации?

В публичните активности на Асоциацията на прокурорите в България досега не е известно да е изразявано становище, различно от мнението на ръководството на прокуратурата и главния прокурор.

След преминаванвето на следствените служби в София и страната към окръжните прокуратури се канализира често в същата посока и активността на следователите.

А Българската съдийска асоциация (БСА), наброяваща около 300 магистрати, е известна предимно със защитата си на статуквото. Както и с призивите преди няколко години на върховни съдийски шефове - сред които и неуспялата кандидатка за конституционен съдия Венета Марковска, към редовите съдии в страната, да се записват в организацията, за да придобие масовост, която да се противопостави на апелиращия за реформа Съюз на съдиите в България (ССБ), в който членуват около 1000 съдии.

БСА е известна също и с това, че именно там членуват съдиите с обществено дискредитиран имидж заради придобитите крайморски терени от техните крайно нуждаещи се деца и близки.

На същите съсловни организации, без да ги назовава поименно, заложи миналата седмица и председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, защитавайки оспореното от експерти електронно гласуване в предстоящия избор на председател на Върховния касационен съд и отхвърляйки гласуването с бюлетини. Тогава той заяви пред журналисти, че от пет съсловни (професионални) организации на магистрати, само една - Съюзът на съдиите в България (ССБ), възразявала на приетите от ВСС правила за избор. Правила, които бяха поставени под съмнение дори в януарския доклад на Европейската комисия, съобщава "Дневник".