Пет болници изхарчили 25% от парите на касата
Секция: Здраве
30 Август 2014 10:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пет болници изхарчили 25% от парите на касата

София /КРОСС/ Пет лечебни заведения са изхарчили близо 25% от бюджета на здравната каса за болнична помощ, сочи справка, изготвена специално за „Преса". За първите 7 месеца на годината НЗОК е изплатила на болниците 898,3 млн. лева при общ бюджет от 988 млн. лева. Това означава, че дори и с актуализацията от 200 млн. лева парите ще свършат през октомври. Най-много средства е погълнала най-голямата в страната болница „Св. Георги" в Пловдив - 56,6 млн. лева. На второ място е варненската „Св. Марина", която е изхарчила над 45 млн. лева. В челната тройка е и частната „Токуда", получила от касата 31,4 млн. лева. На четвърто и пето място се нареждат „Пирогов" и ВМА, на които НЗОК е превела съответно 29 и 23 млн. лева. Това са и болниците, в които хората най-често търсят помощ, особено при спешни и тежки случаи. Там се транспортират и пациенти от цялата страна. „Пирогов" не харчи пари, а лекува болни. На година през института преминават 230 000 души, като 46 000 от тях се приемат", коментира директорът проф. Стоян Миланов.
Българинът е влизал в болница най-вече заради оплаквания от сърце. За две клинични пътеки - прединфарктно състояние и сърдечна недостатъчност, касата е платила 50 млн. лева. Още 20 млн. лева е струвала съвременната терапия на инфаркт.
Над 23 млн. лева пък са отишли за лечение на т.нар. коренчеви болки, което е сложното наименование на най-обикновените шипове. Децата са боледували най-много от пневмония, като за тази диагноза само за малчуганите НЗОК е похарчила 21,2 млн. лева.
В топ 10 на заболяванията, за които НЗОК е платила най-много, влизат още туморите, панкреатитите, травмите и инсултите.