НФСБ и ВМРО: Ново дупчене в Добруджа е рецидив на безотговорност
Секция: ПОЛИТИКА
31 Август 2014 15:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НФСБ и ВМРО: Ново дупчене в Добруджа е рецидив на безотговорност

/КРОСС/ Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО настоя за спиране на всякакви новопоявяващи се проекти за добив на газ в района на Добруджа и спешна информационна кампания за ползите, загубите и опасностите.
Патриотичен фронт има готовност за протести в засегнатите райони. Според коалицията новото разрешение за добив на газ със спорна технология може да се окачестви като опасен рецидив на безотговорност - след като българите ясно показаха, че не искат Добруджа да бъде дупчена.
Поводът за острата позиция е Решение №28 от 26 август 2014 г. на служебната екоминистърка Светлана Жекова, с което се разрешава на американската компания "Парк плейс енерджи корп" да извърши проучване на нефт и природен газ край каварненското село Вранино.
Очаква се използваният метод за извличане на газ да е т.нар. въглищна газификация - при която се запалва въглищният слой. Опасенията са, че този метод е по-опасен дори и от прословутия фракинг, който се ползва при добива на шистов газ.
Според Патриотичен фронт служебната екоминистърка e действала на тъмно. Хората заслужават да имат много повече информация. Според двете партии преди всичко е нужна информация и прозрачност. Такива обаче засега липсват.
НФСБ и ВМРО са две от формациите, които в годините имат най-последователна позиция срещу опасните методи за проучване и добив в Добруджа.
Ако американската компания намери газ, разрешението може да прерастне в 35-годишен договор за ползване. Това означава, че служебното правителство за пореден път се опитва да взема решения, които надвишават правомощията и продължителността на управлението му.